pridané 5.12.2023 o 20:36 prečítané 329x

Bezlepkový bryndzovník

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

ľahká

Ak máte už sladkého napečeného dosť a máte chuť pre zmenu na niečo slané, poďte si upiecť mäkkučký bryndzovník bez lepku podľa nášho receptu. Kysnuté cesto z našej bezgluténovej múky Promix Beta sa vám zaručene podarí. Plnku môžete zvoliť podľa vlastnej chuti, my sme pripravili bryndzovú a koláč sme posypali kôprom. Slovenská klasika - čo poviete, vyskúšate?

Suroviny:

  • Potrebujeme:
  • Na cesto:
  • 250 g Promix Beta
  • ¼ kocky droždia
  • 1/2 ČL kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • Soľ
  • Na plnku:
  • 250 g bryndze
  • 80 g zmäknutého masla
  • 4 PL kyslej smotany
  • 1 vajce + 1 bielok navyše
  • Soľ podľa chuti
  • Na posypanie:
  • Čerstvý kôpor
  • Bryndza

Postup:

Postup:
Najprv si pripravíme kvások. Do hrnčeka nalejeme 50 ml mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme pracovať 10-15 minút na teplom mieste, kým vznikne kvások. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a kvások. Postupne prilievame aj zvyšok mlieka. Vymiesime nadýchané cesto (trvá to aj 10 minút), posypeme ho trochou múky a prikryjeme čistou utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút.
Medzitým si pripravíme plnku. Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, smotanou a žĺtkom. Potom zapracujeme aj do tuha vyšľahané bielky. Ak treba, podľa chuti mierne osolíme.
Potom cesto opäť trochu ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme do jedného veľkého alebo dvoch menších kruhov s hrúbkou asi 2 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a cesto vo vnútri kruhu jemne zatlačíme tak, aby nám vznikol priestor na plnku. Natrieme plnkou a necháme ešte 10 minút prikryté podkysnúť.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 - 20 minút do zlatista. Bryndzovník necháme mierne vychladnúť, posypeme čerstvým nasekaným kôprom a ozdobíme ešte aj kúskami bryndze.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.