Bezlepkový bryndzovník
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Ak máte už sladkého napečeného dosť a máte chuť pre zmenu na niečo slané, poďte si upiecť mäkkučký bryndzovník bez lepku podľa nášho receptu. Kysnuté cesto z našej bezgluténovej múky Promix Beta sa vám zaručene podarí. Plnku môžete zvoliť podľa vlastnej chuti, my sme pripravili bryndzovú a koláč sme posypali kôprom. Slovenská klasika - čo poviete, vyskúšate?
Suroviny:
- Potrebujeme:
- Na cesto:
- 250 g Promix Beta
- ¼ kocky droždia
- 1/2 ČL kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- Soľ
- Na plnku:
- 250 g bryndze
- 80 g zmäknutého masla
- 4 PL kyslej smotany
- 1 vajce + 1 bielok navyše
- Soľ podľa chuti
- Na posypanie:
- Čerstvý kôpor
- Bryndza
Postup:
Postup:
Najprv si pripravíme kvások. Do hrnčeka nalejeme 50 ml mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme pracovať 10-15 minút na teplom mieste, kým vznikne kvások. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a kvások. Postupne prilievame aj zvyšok mlieka. Vymiesime nadýchané cesto (trvá to aj 10 minút), posypeme ho trochou múky a prikryjeme čistou utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút.
Medzitým si pripravíme plnku. Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, smotanou a žĺtkom. Potom zapracujeme aj do tuha vyšľahané bielky. Ak treba, podľa chuti mierne osolíme.
Potom cesto opäť trochu ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme do jedného veľkého alebo dvoch menších kruhov s hrúbkou asi 2 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a cesto vo vnútri kruhu jemne zatlačíme tak, aby nám vznikol priestor na plnku. Natrieme plnkou a necháme ešte 10 minút prikryté podkysnúť.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 - 20 minút do zlatista. Bryndzovník necháme mierne vychladnúť, posypeme čerstvým nasekaným kôprom a ozdobíme ešte aj kúskami bryndze.
Pridal(a): NovalimSK