Bezlepkové Medovníčky ®
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Bezlepkové medovníčky z pohánkovej múky a s bezvaječnou a bezlepkovou glazúrou.
Suroviny:
- 200 g pohánková (bezlepková) múka
- 100 g práš.cukru
- 70 g ryžovej múky
- 65 g medu
- 1 vajce
- 1 čl sódy bikarbóny
- 1 čl mletej škorice
- 1/3 čl mletých klinčekov
- 1 čl strúhanej chem.neošetrenej, citrónovej kôry
- 50 g rastlinný tuk
- GLAZÚRA
- 150 g práš.cukru
- 1 Orgran bezpelková náhrada vajec
- 30 g + 4 čl vody
Postup:
Najprv spolu zmiešaj všetky suché suroviny, ale dbaj, nech sú múky aj cukor preosiate. Následne rukami pomrv - doslova \\\\\\\"rozpráš\\\\\\\" tuk v suchých surovinách (viď foto nižšie). Až teraz pridaj med a vajce a všetko spolu zhnieť v kuch.robote hákom ako chlebové cesto. Pracuj rýchlo, aby sa cesto nezmenilo na neovládateľnú, lepkavú masu. Potom všetko prelož na pomúčenú dosku a zmies lopatkami na misy do homogénneho cesta (viď foto). Keď je cesto hotové, vlož ho do chladničky na noc odpočinúť (alebo na min.4 hodiny).
Rúru predhrej 180°C.
Odober z cesta asi 1/3 a na pomúčenej doske ju rozváľaj na 5 mm hrúbku (nie tenšiem inak budú medovníky tvrdé). Formičkam z cesta povykrajuj medovníčky a ulož ich na papierom, alebo fóliou na pečenie vyložený plech. Potri ich rozľahnutým vajcom a peč ich vo vyhriatej rúre počas 8-9 minút (závisí od rúry, preto ich počas pečenia stráž). Mne sa niekedy upiekli už za 8 minút, inokedy to bolo naozaj dlhšie.
Po upečení ich z rúry vyber a ihneď ich prelož vychladnúť na mriežku. Nezdob ich v ten istý deň, aby sa ti glazúra z medovníčkov neskĺzla. Najlepšie je nechať ich postáť do druhého dňa a až potom ich zdobiť.
Na glazúry vyšľahaj bielko s preosiatym práš.cukrom, naplň glazúrou cukrárske vrecko so želanou špičkou a môžeš zdobiť. Osobne ich po zdobení aspoň 1,5 dňa nechávam na vzduchu a až potom odkladám.
* V prípade, že je pri celiakii aj alergia na vajciam nahraď tieto aj v ceste aj glazúre 1 čl Orgran náhražky vajec.
* Ako môžeš vidieť na iných mojích medovníčkoch, zdobím ich niekedy pred pečením aj čokoládovými konfetmi. Tieto pri celiakii vôbec nie sú vhodné, lebo môžu obsahovať hoci len stopové prvky lepku.
Pridal(a): Zuzana215