Bezlepkové makové rožky
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Nielen na Vianoce! Tieto skvelé mäkučké rožky bez lepku vám budú chutiť po celý rok. Plnené makom alebo aj orechmi, tvarohom či lekvárom si vás určite získajú. Vyskúšajte náš recept a upečte si chutné bezlepkové raňajky.
Suroviny:
- 230 g múky Promix Alfa
- 20 g tapiokového škrobu
- 125 ml mlieka
- 2 PL smotany na šľahanie
- 1 bal. vanilínového cukru
- 2 PL kryšt. cukru
- 1 kocka čerstvého droždia
- štipka soli
- 75 ml oleja
- 1 žĺtok
- Na potretie:
- 1 vajce
- voda + olej
- Na plnku:
- 1 sáčok mletého maku s cukrom (250g)
- trocha citrónovej kôry
- 100 ml mlieka
- 1 PL slivkového lekváru
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Plnka: Mak s cukrom zalejeme zovretým mliekom. Primiešame lekvár a citrónovú kôru.
Cesto: Zohrejeme mlieko, smotanu, kryštálový a vanilínový cukor. Odstavíme a na vrch rozmrvíme droždie. Trochu premiešame a necháme speniť do kvásku. Múku, škrob, soľ, žĺtok a olej premiešame. Pridáme kvások a aspoň 7 minút miesime. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na dva bochníky. Oba vyvaľkáme na koliesko s priemerom asi 20 cm a radielkom ich (podobne ako pizzu) nakrájame na 8 rovnakých trojuholníkov. Každý potrieme plnkou, z oboch bočných strán trojuholníka cesto založíme dovnútra, aby plnka nevytiekla a rožok zatočíme od najširšej časti po najužšiu. Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a zakryté čistou utierkou necháme kysnúť asi 30 minút. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a dáme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 180°C. Pečieme do zlatista približne 25-30 minút. Po upečení ihneď potrieme vodou zmiešanou s trochou oleja. Tak rožky ostanú ešte vláčnejšie. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK