pridané 22.3.2021 o 09:57 prečítané 620x

Zemiakové šišky bez lepku s jahodovou penou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

30 Min

Náročnosť

priemerná

Typické fašiangové maškrty sme tento raz pripravili trochu na iný spôsob. Zemiakové šišky bez lepku vám budú určite chutiť. A keď si k nim pripravíte jahodovú penu podľa nášho receptu, budete sa doslova zalizovať. Vyskúšajte a napíšte nám, ako vám chutilo.

Suroviny:

  • 280 g Novalim Promix Alfa + na pomúčenie dosky
  • 15 g tapiokového škrobu
  • 250 g uvarených a nastrúhaných zemiakov
  • 120 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • Štipka soli
  • 2 žĺtka
  • 1 ČL rumu
  • 250 ml teplého ovseného mlieka
  • Kôra z jedného citrónu
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • 20 g roztopeného Palmarínu
  • Olej na smaženie
  • Na jahodový sneh:
  • 2 bielky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 PL jahodového lekváru

Postup:

Do 100 ml teplého ovseného mlieka pridáme 1 ČL z odváženej múky a cukru, pridáme droždie a dobre spolu premiešame.
Necháme na teplom mieste vzísť kvások (trvá to 10-15 minút).
Múku, tapiokový škrob, práškový a vanilínový cukor, nastrúhané zemiaky, citrónovú kôru a štipku soli spolu premiešame vo väčšej mise. Pridáme žĺtky, zvyšok ovseného mlieka, rum a nakoniec kvások.
Vymiesime hladké cesto, misu prikryjeme utierkou a necháme 90 – 120 minút kysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí pridáme do cesta roztopený Palmarín a znova premiesime ručne až sa tuk s cestom spojí.
Cesto preložíme na pracovnú pomúčenú dosku, vyvaľkáme na hrúbku 3 cm a vykrajujeme malé kolieska s priemerom asi 5-7 cm.
Zemiakové šišky bez lepku necháme ešte aspoň 10 minút podkysnúť. V hlbšej panvici rozpálime olej, potom znížime teplotu a smažíme šišky z každej strany do zlatista.
Na jahodový sneh si nad parou vyšľaháme bielky s cukrom a nakoniec prišľaháme aj jahodový lekvár.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.