Zemiakové šišky bez lepku s jahodovou penou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Typické fašiangové maškrty sme tento raz pripravili trochu na iný spôsob. Zemiakové šišky bez lepku vám budú určite chutiť. A keď si k nim pripravíte jahodovú penu podľa nášho receptu, budete sa doslova zalizovať. Vyskúšajte a napíšte nám, ako vám chutilo.
Suroviny:
- 280 g Novalim Promix Alfa + na pomúčenie dosky
- 15 g tapiokového škrobu
- 250 g uvarených a nastrúhaných zemiakov
- 120 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- Štipka soli
- 2 žĺtka
- 1 ČL rumu
- 250 ml teplého ovseného mlieka
- Kôra z jedného citrónu
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- 20 g roztopeného Palmarínu
- Olej na smaženie
- Na jahodový sneh:
- 2 bielky
- 100 g kryštálového cukru
- 2 PL jahodového lekváru
Postup:
Do 100 ml teplého ovseného mlieka pridáme 1 ČL z odváženej múky a cukru, pridáme droždie a dobre spolu premiešame.
Necháme na teplom mieste vzísť kvások (trvá to 10-15 minút).
Múku, tapiokový škrob, práškový a vanilínový cukor, nastrúhané zemiaky, citrónovú kôru a štipku soli spolu premiešame vo väčšej mise. Pridáme žĺtky, zvyšok ovseného mlieka, rum a nakoniec kvások.
Vymiesime hladké cesto, misu prikryjeme utierkou a necháme 90 – 120 minút kysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí pridáme do cesta roztopený Palmarín a znova premiesime ručne až sa tuk s cestom spojí.
Cesto preložíme na pracovnú pomúčenú dosku, vyvaľkáme na hrúbku 3 cm a vykrajujeme malé kolieska s priemerom asi 5-7 cm.
Zemiakové šišky bez lepku necháme ešte aspoň 10 minút podkysnúť. V hlbšej panvici rozpálime olej, potom znížime teplotu a smažíme šišky z každej strany do zlatista.
Na jahodový sneh si nad parou vyšľaháme bielky s cukrom a nakoniec prišľaháme aj jahodový lekvár.
Pridal(a): NovalimSK