Zdravý mrkvovo - mandľový koláč bez lepku
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Potrebujete dobrý štart do nového dňa? Máme pre vás tip. Upečte si podľa nášho receptu zdravý a výživný mrkvovo-mandľový koláč bez lepku nabitý proteínmi, vitamínmi a zdravými tukmi. Plný mandlí a mrkvy, s medom a voňavým korením vám isto dodá tú správnu energiu. Jeho príprava je nenáročná a rýchla, môžete si ho napiecť aj do zásoby a zamraziť. Potom už len vytiahnuť a hotovo. Zdravé raňajky sú na stole.
Suroviny:
- 50 g Promix PK alebo PK špeciál alebo UNI
- 80 g nahrubo mletých mandlí
- 4 vajcia
- 1 veľká mrkva
- 2 PL kokosového oleja bez vône (alebo masla ghí)
- ½ ČL mletej škorice
- 1-2 PL medu
- ¼ ČL perníkového korenia (nemusí byť)
- Mandľové lupienky
Postup:
Bielka oddelíme od žĺtkov. Žĺtky s medom vyšľaháme mixérom do nadýchanej peny. Pridáme olej, očistenú a najemno postrúhanú mrkvu, mandle, preosiatu múku a škoricu s perníkovým korením. Všetko spolu gumenou varechou dôkladne premiešame. Napokon do cesta postupne zapracujeme z bielkov vyšľahaný sneh.
Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi približne 20x20 cm. Povrch posypeme mandľovými lupienkami a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme asi 20 minút na 180 °C. Na konci urobíme test špajlou - ak vyjde z cesta suchá, koláč je upečený.
Necháme ho vychladnúť a potom nakrájame na väčšie kocky.
Tip: Koláč výborne chutí s citrónovou polevou alebo ovocnou omáčkou.
Pridal(a): NovalimSK