Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Jar sa už ohlásila a spolu s ňou aj nadchádzajúce veľkonočné sviatky. Dnešný recept na veľkonočný veniec je vytvorený špeciálne pre váš sviatočný stôl bez lepku. Pripravili sme ho z našej zmesi Promix Alfa, z ktorej aj vy ľahko vymiesite vláčne kysnuté cesto. Je plný tých najvoňavejších ingrediencií - maku, škorice, vanilky a nechýba mu ani výživný tvaroh. Pri jeho výzdobe sa fantázii medze nekladú, tak sa pustite do pečenia a užite si sviatky plné skvelých vôní a chutí.
Suroviny:
- 500 g Promix Alfa + na pomúčenie dosky
- 25 g guarovej gumy (múky)
- 380 ml teplého (nie horúceho) mlieka
- 3 ½ PL kryštálového cukru
- ½ ČL soli
- 2 vajcia
- 1 ČL vanilkovej pasty alebo ¼ ČL mletej vanilky
- ¾ kocky čerstvého droždia
- 35 g zmäknutého tuku na pečenie alebo masla
- Na plnky:
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 1 PL práškového cukru
- 1 balenie mletého maku s cukrom (200 g)
- cca 100 ml mlieka
- 1 PL slivkového lekváru
- Citrónová kôra
- 2 balíčky škoricového cukru
- 1 PL mletej škorice
- 30 g masla
- 3 balíčky vanilkového cukru
- Na dokončenie:
- 1 vajce na potretie
- Mandľové lupienky na posypanie
Postup:
Do misky nalejeme 100 ml mlieka, rozmrvíme doň drožie, pridáme 1 PL kryštálového cukru a metličkou premiešame. Necháme postáť na teplom mieste 15 minút, kým nevznikne kvások. Do veľkej misy dáme všetky prísady na cesto (množstvo mlieka a cukru použitých na kvások odrátame) a hnetačom miesime asi 15 minút. Povrch posypeme múkou a prikryté čistou utierkou necháme kysnúť na teplom mieste hodinu. Cesto zdvojnásobí objem.
Vykysnuté cesto ručne premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme na tri rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme na obdĺžniky s rozmermi asi 25x60 cm. Na každý plát cesta nanesieme jeden druh plnky. Na škoricovú plnku najprv plát potrieme roztopeným maslom, potom posypeme škoricovým cukrom a nakoniec mletou škoricou zmiešanou s 1 balením vanilkového cukru. Ďalší plát potrieme tvarohom zmiešaným s 1 PL práškového, 1 sáčkom vanilkového cukru a trochou citrónovej kôry. Do tretieho plátu pôjde plnka maková - zmes maku a cukru zalejeme vriacim mliekom, pridáme 1 balíček vanilkového cukru, slivkový lekvár a trochu citrónovej kôry. Dobre premiešame.
Naplnené pláty zrolujeme do rovnomerne hrubých a rovnako dlhých valcov. Zapletáme ich do vrkoča okolo zaváracieho pohára na plechu vystlanom papierom na pečenie. Oba kraje spojíme do kruhu a pritlačíme.
Veniec necháme ešte podkysnúť 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a bohato posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre najprv 10 minút na 180 °C, potom dopekáme 25-30 minút na 160 °C. Počas pečenia aspoň 2-3 razy pofŕkame vodou, po vybratí z rúry ešte opäť jedenkrát. Necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom, ozdobíme a nakrájame. Nezjedené kúsky môžeme zamraziť.
Pridal(a): NovalimSK