Šomloi halušky bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Recept na Šomloi halušky bez lepku sme pre vás pripravili v rámci našej receptovej výzvy : RECEPT NA ŽELANIE, ktorú zverejňujeme raz za mesiac na našom Facebooku. Recept, ktorý vyberieme podľa vášho želania pripravíme v bezlepkovej podobe a toho, kto si recept pýtal – odmeníme. Sledujte nás na Facebooku a zapojte sa do našej výzvy aj vy.
Tento dezert, ktorý preslávil Maďarsko na medzinárodnej výstave v Bruseli v roku 1985 vytvoril šéfcukrár Károly Gollerits. Dezert všetkých ohúril a bol aj počas výstavy ocenený.
Suroviny:
- Na piškótové cesto:
- 90 g Promix PK alebo PK špeciál
- 50 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- Na kakaové cesto:
- 60 g Promix PK alebo PK špeciál
- 50 g kryštálového cukru
- 20 g kakaa
- 2 vajcia
- Na orechové cesto:
- 60 g Promix PK alebo PK špeciál
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g pomletých vlašských orechov
- 2 vajcia
- Na plnku:
- 500 ml mlieka
- 100 g Promix PK alebo PK špeciál
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový struk
- 3 vajcia
- Na rumovú zálievku:
- 100 ml rumu
- 200 g kryštálového cukru
- 200 ml vody
- Na čokoládovú polevu:
- 100 g masla
- 3 PL kakaa
- 100 g práškového cukru
- 3 PL mlieka
- Ďalej potrebujeme:
- 60 g posekaných vlašských orechov
- 60 g hrozienok namočených v rume
- Kakao
- Smotana na šľahanie
- Lístky mäty na ozdobu
Postup:
Najprv si pripravíme piškótový plát. V mise vyšľaháme celé vajcia s cukrom dopenista. Gumenou varechou jemne vmiešame preosiatu múku a cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru obdĺžnika s rozmermi približne 25×20 cm. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 8-10 minút. Po upečení necháme vychladnúť a potom papier z cesta odstránime. Tak isto upečieme kakaové a orechové cesto (kakao pridávame spolu s múkou tiež preosiate, orechy pomleté nakoniec).
Medzitým si pripravíme krém na plnku. V 150 ml mlieka rozšľaháme múku so žĺtkami. Zvyšné mlieko prevaríme so 150 g cukru a s vanilkovým strukom. Za stáleho miešania prilejeme múkovú zmes so žĺtkami a povaríme do zhustnutia. Keď je krém dostatočne hustý (začnú sa robiť bublinky), odstavíme ho z ohňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyberieme vanilkový struk a gumenou varechou jemne vmiešame sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov a zvyšného cukru.
Na rumovú zálievku dáme do vody cukor, 5 minút povaríme, potom pridáme rum, zamiešame a necháme vychladnúť.
Na dno misy alebo plechu s vyšším okrajom položíme piškótové cesto, pokropíme ho ⅓ rumovej zálievky, potrieme ⅓ krému a posypeme polovicou hrozienok a polovicou posekaných orechov. Na túto vrstvu položíme kakaový plát a postup zopakujeme. Na vrch dáme orechové cesto, ktoré zalejeme zvyšnou tretinou rumovej zálievky, potrieme zvyšným krémom a po celom povrchu posypeme kakaom.
Plech uložíme do chladničky a necháme pár hodín (ideálne celú noc) odležať. Šomloi halušky servírujeme do sklenených zmrzlinových pohárov tak, že z koláča vykrajujeme lyžičkou malé halušky, tie navrstvíme na seba, ozdobíme šľahačkou a polejeme čokoládovou polevou. Tú si pripravíme vo vodnom kúpeli tak, že necháme najprv roztopiť maslo, pridáme kakao, cukor a mlieko a metličkou miešame, až kým sa suroviny spoja do hladkej polevy. Nakoniec ozdobíme Šomloi halušky lístkami z mäty.
Pridal(a): NovalimSK