pridané 1.6.2021 o 11:45 prečítané 715x

Šomloi halušky bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

priemerná

Recept na Šomloi halušky bez lepku sme pre vás pripravili v rámci našej receptovej výzvy : RECEPT NA ŽELANIE, ktorú zverejňujeme raz za mesiac na našom Facebooku. Recept, ktorý vyberieme podľa vášho želania pripravíme v bezlepkovej podobe a toho, kto si recept pýtal – odmeníme. Sledujte nás na Facebooku a zapojte sa do našej výzvy aj vy.

Tento dezert, ktorý preslávil Maďarsko na medzinárodnej výstave v Bruseli v roku 1985 vytvoril šéfcukrár Károly Gollerits. Dezert všetkých ohúril a bol aj počas výstavy ocenený.

Suroviny:

  • Na piškótové cesto:
  • 90 g Promix PK alebo PK špeciál
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • Na kakaové cesto:
  • 60 g Promix PK alebo PK špeciál
  • 50 g kryštálového cukru
  • 20 g kakaa
  • 2 vajcia
  • Na orechové cesto:
  • 60 g Promix PK alebo PK špeciál
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g pomletých vlašských orechov
  • 2 vajcia
  • Na plnku:
  • 500 ml mlieka
  • 100 g Promix PK alebo PK špeciál
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 3 vajcia
  • Na rumovú zálievku:
  • 100 ml rumu
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 ml vody
  • Na čokoládovú polevu:
  • 100 g masla
  • 3 PL kakaa
  • 100 g práškového cukru
  • 3 PL mlieka
  • Ďalej potrebujeme:
  • 60 g posekaných vlašských orechov
  • 60 g hrozienok namočených v rume
  • Kakao
  • Smotana na šľahanie
  • Lístky mäty na ozdobu

Postup:

Najprv si pripravíme piškótový plát. V mise vyšľaháme celé vajcia s cukrom dopenista. Gumenou varechou jemne vmiešame preosiatu múku a cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru obdĺžnika s rozmermi približne 25×20 cm. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 8-10 minút. Po upečení necháme vychladnúť a potom papier z cesta odstránime. Tak isto upečieme kakaové a orechové cesto (kakao pridávame spolu s múkou tiež preosiate, orechy pomleté nakoniec).

Medzitým si pripravíme krém na plnku. V 150 ml mlieka rozšľaháme múku so žĺtkami. Zvyšné mlieko prevaríme so 150 g cukru a s vanilkovým strukom. Za stáleho miešania prilejeme múkovú zmes so žĺtkami a povaríme do zhustnutia. Keď je krém dostatočne hustý (začnú sa robiť bublinky), odstavíme ho z ohňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyberieme vanilkový struk a gumenou varechou jemne vmiešame sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov a zvyšného cukru.

Na rumovú zálievku dáme do vody cukor, 5 minút povaríme, potom pridáme rum, zamiešame a necháme vychladnúť.

Na dno misy alebo plechu s vyšším okrajom položíme piškótové cesto, pokropíme ho ⅓ rumovej zálievky, potrieme ⅓ krému a posypeme polovicou hrozienok a polovicou posekaných orechov. Na túto vrstvu položíme kakaový plát a postup zopakujeme. Na vrch dáme orechové cesto, ktoré zalejeme zvyšnou tretinou rumovej zálievky, potrieme zvyšným krémom a po celom povrchu posypeme kakaom.

Plech uložíme do chladničky a necháme pár hodín (ideálne celú noc) odležať. Šomloi halušky servírujeme do sklenených zmrzlinových pohárov tak, že z koláča vykrajujeme lyžičkou malé halušky, tie navrstvíme na seba, ozdobíme šľahačkou a polejeme čokoládovou polevou. Tú si pripravíme vo vodnom kúpeli tak, že necháme najprv roztopiť maslo, pridáme kakao, cukor a mlieko a metličkou miešame, až kým sa suroviny spoja do hladkej polevy. Nakoniec ozdobíme Šomloi halušky lístkami z mäty.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.