Slivkovo-tvarohový koláč
Galéria (0)
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Slivkovo-tvarohový koláč
Suroviny:
- CESTO:
- 300 g múky Promix Uni
- 50 g múky Promix Forte
- 1 balíček instatného droždia (alebo 3/4 kocky)
- 1 ČL soli
- 2 PL kryšt. cukru
- 2 vajíčka
- 2 PL oleja
- 200 ml mlieka
- 50 ml vody (mlieko možno nahradit vodou)
- 10-12 sliviek (podľa potreby aj viac)
- 1/2 tvarohu
- 1 žĺtok
- cca 1/4 vanilkový cukor
- 2-3 PL práškového cukru (podľa chuti)
- skořicový cukor
- posýpka (stužený tuk + kukuričná múka+Promix Uni)
Postup:
V malom množstve vlažného mlieka (vody) s lyžičkou cukru rozpustíme droždie. Do misy dáme múku, soľ, vajíčka, olej, mlieko s vodou a rozpustené droždie a miesime, najlepšie elektrickým šlahačom-miesičom. Po vymiesení naolejovanými rukami premiestnime cesto na plech (podľa veľkosti plechu: veľký plech – celé množstvo cesta, menšie plechy – rozdeliť cesto na 2 kôpky) a roztlačiť ho na hrúbku cca 3-5 mm. Cesto necháme na plechu vykysnúť. Medzitým si slivky rozpoltíme a v mise pripravíme tvarohovú zmes – tvaroh, žĺtok, vanilkový cukor a práškový cukor vymiešať. Po vykysnutí kladieme na cesto husto slivky šupkou na cesto (môžu sa zatlačiť), do priehlbiniek po kôstkách lyžičkou dávame tvaroh, posypeme škoricovým cukrom a posýpkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov C cca 35-45 min a tesne pred dopečením (okraje sú žltkastej farby), zvýšiť teplotu na 200 stupňov C a dopiecť.
Recept prenesený zo starej Celiakia.sk, autor receptu: suzann
Pridal(a): zuzanab