Sacherova torta
Galéria (0)
Čas prípravy
Náročnosť
K tejto torte Vám napíšem aj trocha historie, nakoľko pochádzam zo Želiezoviec, kde žil Franz Sacher.
"Grófka, po tom, ako sa rozhodla vymeniť Viedeň za Želiezovce, pozvala sem v roku 1834 z hlavného mesta Rakúsko-Uhorska záhradníkov a odborníkov, ktorí tu vybudovali prekrásny anglický park. A v roku 1842 si sem zavolala aj cukrára a kuchára Franza Sachera, ktorý mal vtedy 26 rokov,"
Sacher prišiel do Želiezoviec aj so svojou priateľkou a neskôr manželkou Rozinou Weininger. "A práve tu sa im narodil syn Eduard Sacher, ktorý neskôr otcovu tortu preslávil a založil sieť Sacherových hotelov. Tie doteraz ešte existujú od San Francisca po Tokio, a samozrejme, vo Viedni,"
Suroviny:
- 6 vajce
- 140 g horká čokoláda
- 150 g maslo
- 150g práškový cukor
- 1 balíček vanilkový cukor
- 125 g múka u mńa Nutrifree Mix per pane + Nutrifree jemná ryžová múka
- štipiek kypriaci prášok
- trochu maslo na vymastenie
Postup:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a dáme na chladné miesto.
Čokoládu rozlámeme a roztopíme. Ručnou metličkou ju spolu s maslom, práškovým a vanilkovým cukrom aj so žĺtkami vyšľaháme dopenista. Vmiešame múku s kypriacim práškom a so soľou a opatrne vmiešame tuhý sneh.
Cesto dáme do formy, povrch vyhladíme a cesto jemne nahrnieme na okraje. Pečieme 60-70 minú, potom vyberieme z rúry a necháme 5 minút odstáť. Okraj oddelíme od formy.
Tortu prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme doštičkou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyklopíme na drôtenú mriežku. Lekvár prepasírujeme cez sito a ohrejeme s troškou vody. Rovnomerne ním potrieme tortu a necháme uschnúť.
Na polevu rozohrejeme čokoládu s tukom a zmesou potrieme tortu. Kým poleva stuhne, tortu dáme na plochú misu, aby poleva neskoršie pri premiestňovaní nepraskla.
Poleva:
200g horká čokoláda 1/2 PL oleja
Pridal(a): Bezlepkosvet