Rýchla tekvicová jesenná
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Na tento koláčik nie som hrdá len kvôli jeho prefíkanosti a príjemnej, ľahkej jesennej chuti, no najmä preto, že či už použijete plnku alebo nie, je neuveriteľne šťavnatý!
Suroviny:
- 400 - 450 g lúpanej maslovej tekvice (pokojne použite druh, aký máte po ruke)
- 150 g trstinového cukru
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 180 g olivového oleja
- 4 vajíčka veľkosti L (vegánske vajíčka pozri v TIPE NA PRÍPRAVU)
- 400 g bezlepkovej múky
- 24 g (2 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku
- 50 g sekaných alebo mletých orieškov (mandle, lieskovce, vlašské, ...) + na posypanie
- 1 PL perníkového korenia
- Plnka:
- 500 g kyslej smotany (najlepšie bez akýchkoľvek zahusťovadiel)
- 2 ČL mletej škorice
- 50 g práškového cukru (ak máte doma mlynček na kávu, tak si môžete pomlieť aj trstinový cukor na práškový)
Postup:
1. Očistenú tekvicu nakrájame na stredne veľké kúsky, vložíme do hrnca s vodou a privedieme k varu. Uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť.
2. Rúru zapneme a rozohrejeme na 180°C. Tekvicu v miske rozmačkáme vidličkou na pyré a zmiešame s cukrom, olejom a vajíčkami hladkej hmoty.
3. Múku odvážime, zmiešame s kypriacim práškom, korením a orieškami, vmiešame do tekvicovej zmesi a vymiešame na hladké cesto.
4. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Cesto preložíme do pripravenej formy, uhladíme, posypeme orieškami a vložíme do rozohriatej rúry a upečieme.
5. Hotový koláč necháme 20 minút chladnúť vo forme, potom ho preložíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť úplne.
6. Vychladnutý koláč môžeme posypať práškovým cukrom a podávať so škoricovou smotanou.
7. Plnený koláč je však šťavnatejší a kým nám koláč chladne, v miske si zmiešame kyslú smotanu, cukor a škoricu na plnku. Vychladnutý korpus prekrojíme na polovicu, spodný plát potrieme plnkou takmer ku okrajom a prikryjeme vrchnou časťou a odložíme do chladu na 2 - 3 hodiny. Plnka sa za ten čas vpije do cesta a koláč sa bude aj ľahšie krájať (ak však nie ste obrnený trpezlivosťou a nebude vám vadiť mierne rustikálny a negustiózny tvar nakrájanej buchty, smelo sa do nej pustite hneď). Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať aj s hrsťou čerstvého sezónneho ovocia.
TIP NA PRÍPRAVU
Na bezvajíčkovú verziu jesennej buchty budete potrebovať mleté ľanové semienka. Množstvo vajíčok uvedené v recepte nahradíte 28 g mletého ľanu, ktorý zmiešajte so 115 ml vlažnej vody. Zmes nechajte 5 minút pracovať - voda sa vpije do ľanu a zmes nadobudne glejovitú (vajíčkovú) konzistenciu.
Ak chcete prípravu naozaj urýchliť, tekvicu si môžete uvariť deň vopred - uvarenú tekvicu roztlačte na pyré a odložte do chladničky. Rovnako si môžete pripraviť vopred aj vegánske vajíčko - zmes odložte taktiež do chladničky a ďalší deň môžete hneď použiť.
Zdroj: Delightilli
Pridal(a): zuzanab