Rebarborovo-jahodový koláč bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Používa sa ako ovocie - ale predsa je to zelenina. Rebarbora je práve v sezóne a preto aj my sme si z nej upiekli šťavnatý koláč bez lepku. Kyselkavá chuť rebarbory v kombinácii s jahodami koláč osvieži, cmar mu dodá vláčnosť a mandle zas výživnosť. Neváhajte a oslaďte si deň týmto letným voňavým koláčikom.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- 250 g očistenej a na 2 cm kocky nakrájanej rebarbory
- 250 g čerstvých jahôd
- 150 g krupicového cukru
- 150 g zmäknutého masla
- 2 PL vanilkového cukru
- 2 vajcia
- 200 g Promix PK alebo PK špeciál
- 100 g mandľovej múky alebo mletých mandlí
- 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
- 180 ml cmaru
- Na posýpku:
- 3 PL Promix PK alebo PK špeciál
- 4 PL mletých mandlí
- 50 g hnedého cukru
- ½ ČL mletej škorice
- 40 g studeného masla
- 1-2 PL mandľových lupienkov
Postup:
Očistenú a nakrájanú rebarboru s jahodami premiešame s 2 lyžicami odváženého množstva krupicového cukru. V inej väčšej mise vyšľaháme do krémova maslo, vanilkový cukor a zvyšok krupicového cukru. Po jednom pridávame vajcia a šľaháme do nadýchanej peny. Bezlepkovú múku, ktorú sme si premiešali s mandľovou a s kypriacim práškom, striedavo s cmarom pridávame po troškách do vaječnej zmesi a gumenou varechou dobre zapracujeme.
Asi štvrtinu zmesi rebarbory a jahôd jemne primiešame do cesta. Cesto potom vylejeme do zľahka vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 20-25 cm. Uhladíme stierkou a na vrch poukladáme zvyšnú zmes rebarbory a jahôd.
Na posýpku nasypeme do misky múku, mleté mandle, škoricu a hnedý cukor. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a medzi prstami spracujeme na mrveničku. Nasypeme na vrch koláča a nakoniec rovnomerne posypeme aj mandľovými lupienkami.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C ( v teplovzdušnej rúre stačí 160 °C) približne 50-60 minút. Koláč je hotový, keď zapichnutá špajla vyjde z neho suchá. Ak by koláč počas pečenia rýchlo tmavol, môžeme ho prikryť alobalom. Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť vo forme a až potom nakrájame. Dobre chutí aj s troškou kyslej smotany.
Pridal(a): NovalimSK