Pohánkové jablkové pité bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Vyskúšajte malú obmenu obľúbeného koláča – pohánkové jablkové pité. Prekvapí vás, aká je to chutná kombinácia. Jemne oriešková chuť pohánky sa výborne hodí k sladkokyslej chuti jabĺčok. Pozrite si náš recept a neváhajte si ho upiecť, veríme, že vám bude chutiť.
Suroviny:
- 300 g pohánkovej múky Novalim
- 200 g univerzálnej bezgluténovej múky Promix UNI
- 250 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 celé vajce a 1 bielok
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- Na plnku:
- 2 kg jabĺk
- cukor podľa chuti
- mletá škorica
- 1 zvyšný žĺtok na potieranie
Postup:
Najprv si pripravíme jablkovú plnku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na drobné kocky. Posypeme ich kryštálovým cukrom podľa chuti, mletou škoricou, premiešame a na slabom ohni ich varíme, kým jablká trochu nezmäknú. Asi 20 minút. Potom ich necháme úplne vychladnúť.
Na cesto najprv premiešame suché prísady, potom k nim pridáme vajce a bielok, zmknuté maslo a vypracujeme hutné, trochu lepivé cesto. To rozdelíme na dve rovnaké časti a obe ich rozvaľkáme medzi dvomi plátmi papiera na pečenie na tenko, na veľkosť plechu.
Jeden plát cesta (aj s papierom zospodu) položíme na plech na pečenie. Na povrch cesta nanesieme jablkovú plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta (papier zvrchu). Papier odstránime, cesto potrieme žĺtkom rozmiešaným s trochou vody a povrch pohánkového jablkového pité dobre popicháme vidličkou.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút.
Po dopečení necháme koláč vychladnúť a potom ho servírujeme nakrájaný na štvorce alebo obdĺžniky, prípadne ho posypeme práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK