pridané 24.4.2023 o 10:23 prečítané 284x

Pohánkové jablkové pité bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

ľahká

Vyskúšajte malú obmenu obľúbeného koláča – pohánkové jablkové pité. Prekvapí vás, aká je to chutná kombinácia. Jemne oriešková chuť pohánky sa výborne hodí k sladkokyslej chuti jabĺčok. Pozrite si náš recept a neváhajte si ho upiecť, veríme, že vám bude chutiť.

Suroviny:

  • 300 g pohánkovej múky Novalim
  • 200 g univerzálnej bezgluténovej múky Promix UNI
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 celé vajce a 1 bielok
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • Na plnku:
  • 2 kg jabĺk
  • cukor podľa chuti
  • mletá škorica
  • 1 zvyšný žĺtok na potieranie

Postup:

Najprv si pripravíme jablkovú plnku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na drobné kocky. Posypeme ich kryštálovým cukrom podľa chuti, mletou škoricou, premiešame a na slabom ohni ich varíme, kým jablká trochu nezmäknú. Asi 20 minút. Potom ich necháme úplne vychladnúť.

Na cesto najprv premiešame suché prísady, potom k nim pridáme vajce a bielok, zmknuté maslo a vypracujeme hutné, trochu lepivé cesto. To rozdelíme na dve rovnaké časti a obe ich rozvaľkáme medzi dvomi plátmi papiera na pečenie na tenko, na veľkosť plechu.

Jeden plát cesta (aj s papierom zospodu) položíme na plech na pečenie. Na povrch cesta nanesieme jablkovú plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta (papier zvrchu). Papier odstránime, cesto potrieme žĺtkom rozmiešaným s trochou vody a povrch pohánkového jablkového pité dobre popicháme vidličkou.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút.

Po dopečení necháme koláč vychladnúť a potom ho servírujeme nakrájaný na štvorce alebo obdĺžniky, prípadne ho posypeme práškovým cukrom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.