Pečenie s Novalimom (6. časť) - Čokoládové soufflé
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Toto je presne ten typ dezertu, do ktorého sa zamilujete na prvý krát
Suroviny:
- Čas prípravy: 20 min Čas pečenia: 28 - 30 min Teplota pečenia: 190°C
- 100 g tmavej čokolády
- 250 ml ryžového (alebo plnotučného) mlieka
- 50 g ryžovej múky alebo Promix PK špeciál (Novalim)
- 25 g masla + na vymazanie formičiek
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty
- 3 studené vajíčka veľkosti L
- 50 g trstinového cukru + asi 50 g na vysypanie formičiek
- asi 1 PL práškového cukru
- 100 g mrazeného alebo čerstvého ovocia
- nesladená šľahačka / vanilková zmrzlina
Postup:
1. Čokoládu nalámeme na kúsky a nad vodným kúpeľom (alebo v mikrovlnke) pomaly roztopíme. Vajíčka rozbijeme a žĺtky oddelíme od bielkov, bielky dáme do nádoby na šľahanie a odložíme do chladničky. Žĺtky preložíme do misky a necháme bokom na kuchynskej linke.
2. Rúru rozohrejeme na 220°C, formičky vymažeme maslom, vysypeme cukrom a odložíme bokom. V stredne väčšom hrnci (s objemom 1,5 - 2 litre) zmiešame mlieko s ryžovou múkou a dobre premiešame, tak aby tam neboli žiadne hrudky. Dáme na plameň a za stáleho miešania privedieme k varu - uvaríme hustý puding.
3. Hotový puding zložíme z tepla a za občasného premiešania necháme asi 5 min chladnúť. Do horúcej zmesi po jednom vmiešame žĺtok, rozpustenú čokoládu a vanilku a všetko dobre rozmiešame.
4. V čistej väčšej miske vyšľaháme bielky spolu s 50 g trstinového cukru do tuha, avšak bielky by mali byť stále krémové. Asi 1/3 vyšľahaných bielkov vmiešame do čokoládovej zmesi, čím zmes odľahčíme a ďalšiu časť bielkov vmiešame ľahšie. Pomocou stierky alebo metličky opatrne vmiešame aj zvyšok bielkov.
5. Cesto rovnomerne rozlejeme do pripravených formičiek a vložíme do rozhorúčenej rúry. Teplotu v rúre stiahneme na 190°C a upečieme.
6. Medzitým si nachystáme ovocie, šľahačku alebo čokoľvek, s čím chceme soufflé podávať. Ak máte mrazené ovocie, môžete ho zmiešať s 1 PL trstinového cukru a 1 ČL škorice a uvariť. Čerstvé ovocie môžete opláchnuť, nakrájať na väčšie alebo menšie kúsky a nachystať do misky.
7. Asi po 25 min pečenia vrch soufflé posypeme práškovým cukrom a dopečieme. Soufflé by malo byť na dotyk pevné a po zapichnutí ihly alebo špajle do soufflé, nemusí byť úplne suchá, ale tak to má byť.
8. Soufflé podávame ihneď po vytiahnutí z rúry s čerstvým alebo vareným mrazeným ovocím, kopčekom nesladenej šľahačky či vanilkovej zmrzliny.
TIP NA PRÍPRAVU
Ak by ste si chceli cesto pripraviť vopred, môžete si uvariť puding, prikryť ho fóliou a odložiť do chladničky. Pred použitím ho však ohrejte na izbovú teplotu a pokračujte podľa receptu.
Výborná obmena je vanilkovo - čokoládové soufflé, kedy tmavú čokoládu nahraďte rovnakým množstvom bielej a cukru uberte o 20 g. Podávať môžete s horúcimi malinami.
Krásne mlsanie milí moji! Vaša Peťa :)
Pridal(a): zuzanab