pridané 23.7.2018 o 22:56 prečítané 3130x

Páperové škoricové slimáky - recept z Glutenfree Expo

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 45 Min

Náročnosť

priemerná

Práve dokončujem receptár na našu školu pečenia a poviem vám, máte sa na čo tešiť

Suroviny:

  • 350 ml vlažného plnotučného živočíšneho alebo rastlinného mlieka
  • 140 g trstinového cukru
  • 2 kocky (84 g) čerstvého droždia
  • 450 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál + 50 g tapiokového škrobu alebo 500 g Promix Forte – pri použití múky Forte, však vynechajte xantánovú gumu
  • 1 ČL (3 g) xantánovej gumy
  • 12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku
  • ½ ČL soli
  • 50 g roztopeného a schladnutého masla alebo kokosového oleja
  • 30 ml jablčného octu
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty
  • 1 vajíčko (veľkosť L)
  • Plnka
  • 50 g zmäknutého masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 2 ČL škorice
  • 50 g roztopeného masla na potretie

Postup:

1. Vo vlažnom mlieku dobre rozmiešame 40 g trstinového cukru a čerstvé droždie. Odložíme na bok a necháme 5 min kysnúť.

2. Medzitým si vo väčšej miske zmiešame múku so xantánovou gumou, kypriacim práškom, zvyšným cukrom a soľou. V strede zmesi spravíme jamku, do ktorej pridáme roztopené maslo, jablčný ocot, vajíčko, vanilkový extrakt a vykysnutý kvások.

3. Pomocou ručného mixéra alebo robota všetko vymiešame na hladké cesto bez hrudiek. Misu zakryjeme vrchnákom alebo potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 45 – 60 minút alebo kým cesto svoj objem zdvojnásobí.

4. Na plnku si medzitým zmiešame mäkké maslo so škoricou a trstinovým cukrom a odložíme bokom.

5. Pracovnú dosku a ruky si jemne naolejujeme olivovým olejom a vykysnuté cesto premiesime. Cesto hnetieme asi 5 minút, potom si dosku aj cesto jemne poprášime, len tak aby sa nelepilo, a vyvaľkáme do obdĺžnika na hrúbku asi 1 cm.

6. Potrieme pripravenou plnkou a zrolujeme. Ostrým nožom nakrájame na 16 menších alebo 8 väčších kúskov, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slimáky postriekame vodou a necháme na teplom mieste kysnúť 20 – 30 minút alebo kým svoj objem zdvojnásobia.

7. Rúru rozohrejme, vykysnuté slimáky postriekame znovu vodou, potrieme roztopeným maslom, vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme.

8. Hotové slimáky necháme úplne vychladnúť a podávame čo najčerstvejšie.


TIP NA PRÍPRAVU:

Na bezvaječnú verziu vynechajte v recepte vajíčko a nahraďte ho 50 ml mlieka (rastlinného alebo živočíšneho). A ak by ste to všetko chceli skombinovať a vytvoriť si bezlepkové, bezmliečne a bezvaječné raňajkové pečivo, namiesto masla použite kokosový olej a mlieko nahraďte rastlinným (ja osobne milujem kokosové).


Príjemné letné vypekanie, kamoškovia moji

Pridal(a): zuzanab

Diskusia k receptu (1)

  • napísal:
    používateľ:
    Hanickaa
    pridané:
    16:16 17.11.2024

    Skúšala som recept a vôbec sa mi nepodarilo cesto. Tie množstvá ingrediencií sú správne? Pretože na pol kila múky použiť dvoje kvasníc sa mi zdá príliš…cesto sa rozpadávalo a hrozne lepilo.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.