Páperové škoricové slimáky - recept z Glutenfree Expo
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Práve dokončujem receptár na našu školu pečenia a poviem vám, máte sa na čo tešiť
Suroviny:
- 350 ml vlažného plnotučného živočíšneho alebo rastlinného mlieka
- 140 g trstinového cukru
- 2 kocky (84 g) čerstvého droždia
- 450 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál + 50 g tapiokového škrobu alebo 500 g Promix Forte – pri použití múky Forte, však vynechajte xantánovú gumu
- 1 ČL (3 g) xantánovej gumy
- 12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku
- ½ ČL soli
- 50 g roztopeného a schladnutého masla alebo kokosového oleja
- 30 ml jablčného octu
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty
- 1 vajíčko (veľkosť L)
- Plnka
- 50 g zmäknutého masla
- 50 g trstinového cukru
- 2 ČL škorice
- 50 g roztopeného masla na potretie
Postup:
1. Vo vlažnom mlieku dobre rozmiešame 40 g trstinového cukru a čerstvé droždie. Odložíme na bok a necháme 5 min kysnúť.
2. Medzitým si vo väčšej miske zmiešame múku so xantánovou gumou, kypriacim práškom, zvyšným cukrom a soľou. V strede zmesi spravíme jamku, do ktorej pridáme roztopené maslo, jablčný ocot, vajíčko, vanilkový extrakt a vykysnutý kvások.
3. Pomocou ručného mixéra alebo robota všetko vymiešame na hladké cesto bez hrudiek. Misu zakryjeme vrchnákom alebo potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 45 – 60 minút alebo kým cesto svoj objem zdvojnásobí.
4. Na plnku si medzitým zmiešame mäkké maslo so škoricou a trstinovým cukrom a odložíme bokom.
5. Pracovnú dosku a ruky si jemne naolejujeme olivovým olejom a vykysnuté cesto premiesime. Cesto hnetieme asi 5 minút, potom si dosku aj cesto jemne poprášime, len tak aby sa nelepilo, a vyvaľkáme do obdĺžnika na hrúbku asi 1 cm.
6. Potrieme pripravenou plnkou a zrolujeme. Ostrým nožom nakrájame na 16 menších alebo 8 väčších kúskov, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slimáky postriekame vodou a necháme na teplom mieste kysnúť 20 – 30 minút alebo kým svoj objem zdvojnásobia.
7. Rúru rozohrejme, vykysnuté slimáky postriekame znovu vodou, potrieme roztopeným maslom, vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme.
8. Hotové slimáky necháme úplne vychladnúť a podávame čo najčerstvejšie.
TIP NA PRÍPRAVU:
Na bezvaječnú verziu vynechajte v recepte vajíčko a nahraďte ho 50 ml mlieka (rastlinného alebo živočíšneho). A ak by ste to všetko chceli skombinovať a vytvoriť si bezlepkové, bezmliečne a bezvaječné raňajkové pečivo, namiesto masla použite kokosový olej a mlieko nahraďte rastlinným (ja osobne milujem kokosové).
Príjemné letné vypekanie, kamoškovia moji
Pridal(a): zuzanab
Diskusia k receptu (1)
-
-
napísal:
- používateľ:
- Hanickaa
- pridané:
- 16:16 17.11.2024
Skúšala som recept a vôbec sa mi nepodarilo cesto. Tie množstvá ingrediencií sú správne? Pretože na pol kila múky použiť dvoje kvasníc sa mi zdá príliš…cesto sa rozpadávalo a hrozne lepilo.