Osie hniezda
Galéria (0)
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Sú mäkké, nedrobia sa a nelámu sa. Dajú sa aj zmraziť. Tu je recept:
Suroviny:
- 500g Promix-UNI
- 2PL zemiakový škrob
- 1PL amarantová múka
- 1ČL guarová guma
- 3PL olej,
- 4PL kryštálový cukor
- 1bal. vanilkový cukor
- štipka soli
- 4-5dl (hocijaké) mlieko, 1bal. sušené droždie.
- Plnka:
- vanilkový a škoricový cukor
- kakao
- mletá škorica
- roztopené maslo alebo rozmiešané vajíčko
Postup:
Zmiešame v mise suché prísady, olej, kvások (0,5dl mlieka s 1PL kryštálového cukru, štipkou soli a so sušeným droždím) a mlieko. Mlieko pridávame podľa potreby, cesto má byť lepkavé. Poprášime ho trochou múky a dáme na 1 hod. kysnúť. Potom ho rozdelíme na dve časti, každú ešte premiesime a potom vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Cesto celé potrieme vajíčkom alebo maslom, poprášime cukrami, kakaom a škoricou. Zrolujeme a krájame na kolieska (asi 2cm).
Prstami upravíme do "hniezda", dáme na plech (papier na pečenie), potrieme roztopeným maslom (príp.vajíčkom) a pečieme 25 - 30 min. pri 200°C.
Toto cesto sa dá použiť aj na taštičky, ktoré plníme napr. lekvárom, tvarohom, makom, orechami a pod.
Recept prenesený zo starej Celiakia.sk, autor receptu: topinka
Pridal(a): zuzanab