pridané 21.5.2019 o 09:22 prečítané 1251x

Odpaľované koláčiky bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

priemerná

Aj bez lepku si viete napiecť odpaľované koláčiky ako majster cukrár. Recept, ktorý vám dnes ponúkame je univerzálny a dá sa použiť na bezlepkové venčeky, veterníky, eclairky alebo profiterolky. Skúste napríklad aj odpaľované koláčiky bez lepku s jednoduchou mascarpone plnkou.

Suroviny:

  • Na odpaľované cesto bez lepku:
  • 125 g masla alebo rastlinného tuku
  • 250 ml vody
  • Pol ČL soli
  • 30 g zemiakového škrobu
  • 100 g Novalim ryžovej múky
  • 4 vajcia
  • 1 ČL xantánovej alebo guarovej gumy
  • Na plnku:
  • 100 g mascarpone
  • 100 g jemného tvarohu bez hrudiek
  • 150 ml šľahačky
  • 100 g práškového cukru
  • kôra a šťava z polovice citróna
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

V hrnci roztopíme maslo alebo tuk vo vode. Pridáme soľ a pomiešame.
Prisypeme preosiatu zmes Novalim ryžovej múky, zemiakového škrobu a xantánovej alebo guarovej múky a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla. Necháme aspoň 10 minút chladnúť.
Vychladnuté cesto si preložíme do misky a po jednom zašľahaváme vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekame pomocou vrecúška, malo by si držať tvar.
Hotové cesto nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie v tvare guličiek veľkých asi ako vlašský orech a necháme medzi nimi miesto, lebo sa počas pečenia nafúknu.
Pečieme najprv 10 minút pri 180 stupňoch, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 20-25 minút. Upečené koláčiky sú na povrchu tvrdé a vo vnútri duté a suché.
Hotové koláčiky necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku.
Na plnku vymiešame mascarpone s tvarohom, cukrom, vanilkou, kôrou a šťavou z citróna dp hladkého krému. Napokon do krému vmiešame gumenou varechou vyšľahanú šľahačkou. Pomocou ozdobného vrecúška s tenkou špičkou plníme jednotlivé koláčiky tak, že na ich povrchu spravíme malú dierku, cez ktorú vstrekneme do vnútra krém.
Nakoniec ozdobíme koláčiky na povrchu napríklad zvyškom krému, alebo cukrovou polevou a posypeme strúhanou citrusovou kôrou.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.