pridané 15.6.2018 o 21:33 prečítané 3437x

Nadýchaná bábovková bublanina s rebarborou a kardamónom

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

priemerná

Musím sa vám priznať, že mám obrovskú slabosť na rebarborové koláče. A hoci je jej sezóna už v plnom prúde, tento rýchly a jednoduchý koláč na plechu vznikol ešte skoro pred mesiacom, kedy som zbadala prvé stonky v obchode.


Poviem vám, koláč padol okamžite (sama som hádam polku plechu stlačila :D) a bolo jedno či sú raňajky, desiata alebo olovrant, doma sme sa ho nemohli skrátka \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"dožrať\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\". Kombinácia kyselkavej rebarbory s jemne exotickým, voňavým kardamónom a ľahkou, jemnou piškótou bol skrátka zásah do čierneho.

Suroviny:

  • 6 vajíčok (veľkosť L)
  • 240 g trstinového cukru
  • 360 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál
  • 12 g bezlepkového kypriaceho prášku
  • 2 ČL mletého kardamónu
  • 100 g olivového alebo kokosového oleja
  • 100 ml živočíšneho alebo rastlinného mlieka
  • 900 - 1000 g očistenej a na kúsky nakrájanej rebarbory
  • 80 g práškového cukru
  • 100 g bezlepkovej múky Promix Pk špeciál

Postup:

1. Rúru zapneme a rozohrejeme, plech si vystelieme papierom na pečenie. Žĺtky oddelíme od bielkov, bielky odložíme bokom. Do misky k žĺtkom pridáme 260 g cukru a vyšľaháme do svetlej peny.

2. Postupne za stáleho šľahanie striedavo prilievame olej a mlieko, až kým všetko vmiešame.

3. 360 g múky zmiešame v druhej miske s kypriacim práškom a 1 ČL mletého kardamónu. Preosejeme priamo do žĺtkovo - cukrovej zmesi a vymiešame na hladké cesto.

4. Rebarboru presypeme do ďalšej misky spolu so zvyšnou múkou, kardamónom a práškovým cukrom. Dobre premiešame a odložíme bokom. Takto obalená rebarbora nám vďaka múke neklesne počas pečenia na dno ale ostane pekne rozptýlená v koláči.

5. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom do pevnej no krémovej peny. Po tretinách opatrne vmiešame bielkovú penu do cesta.

6. Hotové cesto vylejeme na pripravený plech, posypeme múkou obalenou rebarborou, vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme.

7. Hotovú bublaninu necháme vychladnúť, môžeme posypať práškovým cukrom a podávame. (Najlepšie chutí s kakaom alebo kávou ;) ).

Veselé letné vypekanie kamoškovia moji
S láskou
Vaša Peťa
❤️

Pridal(a): zuzanab

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.