Mrkvovo - pohánkový koláč bez lepku s krémom z mascarpone
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Receptov na mrkvové koláče a torty je všade neúrekom. My sme pre vás pripravili ale jeden nový a použili sme našu výživnú pohánkovú múku, mleté mandle a vlašské orechy. Osladili sme ho trstinovým cukrom a cesto prevoňali mletou škoricou a šťavou a kôrou z pomaranča. Na vrch koláča sme natreli lahodný krém z mascarpone, tvarohu a medu. Určite sa vám už zbiehajú slinky, tak sa rýchlo pustite do pečenia.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- 150 g mletých mandlí
- 30 g mletých vlašských orechov
- 70 g Novalim pohánkovej múky (môže byť aj ryžová) + na vysypanie formy
- 200 g nastrúhanej mrkvy
- 100 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- Štipka soli
- 1 ČL mletej škorice
- 1 pomaranč
- 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
- Maslo na vymastenie formy
- Na krém:
- 250 g mascarpone
- 100 g krémového syra alebo tvarohu
- 75 ml smotany na šľahanie
- 2-3 PL medu
- Trocha citrónovej kôry
- Posekané vlašské orechy na posypanie
- Mätové lístky na ozdobu
Postup:
Postup:
V miske vyšľaháme všetky žĺtky spolu s cukrom, škoricou, šťavou a kôrou z pomaranča do nadýchanej peny. V inej miske vyšľaháme so štipkou soli bielka na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridáme najemno postrúhanú mrkvu, tretinu snehu a zľahka premiešame.
Do cesta prisypeme mandle, orechy, pohánkovú múku a kypriaci prášok, ktoré sme si vopred spolu premiešali. Na záver zapracujeme zvyšný sneh z bielkov.
Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy s rozmermi asi 20x25 cm. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C približne 45 minút. Na konci urobíme test špajlou. Ak vyjde z cesta suchá, koláč je hotový. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Na krém si vyšľaháme spolu mascarpone s krémovým syrom, pridáme med, citrónovú kôru a smotanu na šľahanie. Na vyšších otáčkach vyšľaháme nadýchaný mierne hustý krém.
Natierame ho rovnomerne na povrch koláča. Posypeme posekanými vlašskými orechami. Koláč môžeme podávať ešte mierne teplý ale aj vychladený a stuhnutý v chladničke. Každú porciu ozdobíme lístkami čerstvej mäty.
Pridal(a): NovalimSK