Moravské koláče
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Recept z knihy Sladký život bez lepku - vyskúšaný, výborný.
Suroviny:
- KYSNUTÉ CESTO:
- 125 ml mlieka
- 2 lyžice smotany na šľahanie
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 čerstvé droždie (42 g)
- 250 g bezlepkovej múky - ja som dala Mix B od Schär
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 75 ml oleja
- TVAROHOVÁ PLNKA:
- 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- 1 balenie vanilkového cukru
- PLNKA:
- 50 g hustého slivkového lekváru - ja som dala jahodový - kto aký má rád
- MRVENIČKA:
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 lyžica bezlepkovej krupice
- 20 g zmäknutého masla
- NA POTRETIE:
- 1 rozšľahané vajce
Postup:
V malom hrnčeku na miernom ohni zohrejeme mlieko, smotanu, kryštálový aj vanilkový cukor, zmiešame a navrch rozmrvíme droždie. Necháme speniť.
Do kuchynského robota dáme múku, soľ, žĺtok aj olej, premiešame a postupne vlievame pripravené vlažné mlieko s droždím. Dôkladne vymiesime vláčne cesto.
Bezlepkové cesto na rozdiel od klasického nenechávame kysnúť, ale hneď s ním pracujeme. Vyformujeme koláč alebo koláčiky a kysnúť ich nechávame až na plechu minimálne 1 hodinu.
V miske vymiešame tvarohovú plnku. Do stredu každého štvorčeka dáme kôpku tvarohovej plnky a všetky 4 rožky cesta zlepíme rukou dokopy, aby vnikla guľka. Prevrátime ich a ukladáme na plech vyložýený papierom na pečenie ďalej od seba. Na vrchu každej guľky urobíme prstom malú jamku, do ktorej dáme slivkový lekvár.
Na mrveničku zmiešame v miske vanilkový cukor, bezlepkovú krupicu a maslo. Koláčiky po bokoch potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mrveničkou. Potom ich necháme hodinu kysnúť na plechu. Pečieme v rúre rozohriatej na 175 C asi 40 minút.
Pridal(a): zuzanab