pridané 30.5.2016 o 20:27 prečítané 6280x

Moravské koláče

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

2 Hodiny

Náročnosť

priemerná

Recept z knihy Sladký život bez lepku - vyskúšaný, výborný.

Suroviny:

  • KYSNUTÉ CESTO:
  • 125 ml mlieka
  • 2 lyžice smotany na šľahanie
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 čerstvé droždie (42 g)
  • 250 g bezlepkovej múky - ja som dala Mix B od Schär
  • štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 75 ml oleja
  • TVAROHOVÁ PLNKA:
  • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • PLNKA:
  • 50 g hustého slivkového lekváru - ja som dala jahodový - kto aký má rád
  • MRVENIČKA:
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 lyžica bezlepkovej krupice
  • 20 g zmäknutého masla
  • NA POTRETIE:
  • 1 rozšľahané vajce

Postup:

V malom hrnčeku na miernom ohni zohrejeme mlieko, smotanu, kryštálový aj vanilkový cukor, zmiešame a navrch rozmrvíme droždie. Necháme speniť.
Do kuchynského robota dáme múku, soľ, žĺtok aj olej, premiešame a postupne vlievame pripravené vlažné mlieko s droždím. Dôkladne vymiesime vláčne cesto.
Bezlepkové cesto na rozdiel od klasického nenechávame kysnúť, ale hneď s ním pracujeme. Vyformujeme koláč alebo koláčiky a kysnúť ich nechávame až na plechu minimálne 1 hodinu.

V miske vymiešame tvarohovú plnku. Do stredu každého štvorčeka dáme kôpku tvarohovej plnky a všetky 4 rožky cesta zlepíme rukou dokopy, aby vnikla guľka. Prevrátime ich a ukladáme na plech vyložýený papierom na pečenie ďalej od seba. Na vrchu každej guľky urobíme prstom malú jamku, do ktorej dáme slivkový lekvár.

Na mrveničku zmiešame v miske vanilkový cukor, bezlepkovú krupicu a maslo. Koláčiky po bokoch potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mrveničkou. Potom ich necháme hodinu kysnúť na plechu. Pečieme v rúre rozohriatej na 175 C asi 40 minút.

Pridal(a): zuzanab

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.