Marhuľkovo - kakaový koláč s tvarohom a bielkovou penou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Tento koláč chutí presne tak, ako vyzerá - FENOMENÁLNE
Suroviny:
- Kakaové trené cesto:
- 125 g masla izbovej teploty
- 75 g trstinového cukru
- 3 vajíčka izbovej teploty (veľkosť L)
- 100 g kefíru alebo 80 ml mlieka (živočíšneho alebo rastlinného)
- 150 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál
- 50 g kvalitného holandského kakaa
- 6 g bezlepkového kypriaceho prášku
- štipka soli
- Tvarohová plnka:
- 500 g jemného nízkotučného tvarohu
- 250 g syrového krému (cheesecream)
- 50 ml mlieka
- 4 žĺtky
- 1 ČL vanilkového extraktu
- šťava z 1 limetky
- 50 g trstinového cukru
- 720 g scedeného marhuľového kompótu (použila som 2 veľké sklá) alebo mrazeného či čerstvého ovocia
- 10 g mletej škorice
- Bielková pena:
- 4 bielky
- 150 g trstinového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
Postup:
1. Rúru zapneme a rozohrejeme. Maslo s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Po jednom pridáme vajíčka a dobre vymiešame.
2. Múku s kakaom, kypriacim práškom a soľou premiešame. Vmiešame do maslovo - vajíčkovej zmesi a dobre premiešame. Za stáleho miešania pridáme kefír a malo by nám vzniknúť ľahko rozotierateľné cesto.
3. Cesto vylejeme do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.
4. Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh, cheesecream, žĺtky, mlieko, vanilku, cukor a limetkovú šťavu na hladkú zmes. Vylejeme na kakaové cesto a rovnomerne rozotrieme.
5. Na vrch tvarohovej plnky poukladáme odkvapkané marhule a celý povrch zasypeme mletou škoricou. Takto nachystaný koláč vložíme do rozhorúčenej rúry a pečieme 40 - 45 min.
6. Po 35 - 40 minútach pečenia začneme šľahať bielky s cukrom do tuhej, no krémovej peny. Do hotovej peny pridáme kukuričný škrob, dobre premiešame a rozotrieme na horúci koláč. Vložíme späť do rúry a dopečieme do zlatista.
7. Hotový koláč necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Takto schladnutý vložíme do chladničky a necháme úplne stuhnúť. Nakrájame a môžeme podávať.
S láskou
Vaša Peťa
❤️
Pridal(a): zuzanab