Mandľovo - citrónová hrnčeková torta bez lepku
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Aj vy rozmýšľate, aké dobroty si pripravíte na veľkonočný stôl alebo čím pohostíte šibačov? Máme pre vás dobrý tip. Náš dnešný recept na mandľovo-citrónovú tortu bez lepku je veľmi jednoduchý, rýchly a nemusíte sa starať ani o presné váženie. Na meranie surovín vám postačí obyčajný hrnček. V tomto dezerte vyniká výrazná chuť mandlí prevoňaná škoricou a citrónom. S chrumkavým povrchom z mandľových lupienkov bude isto chutiť každému.
Suroviny:
- 1 hrnček mandľovej múky (alebo pomletých mandlí bez šupky)
- ½ hrnčeka Promix PK alebo PK špeciál
- ½ hrnčeka + 1 PL krupicového cukru
- Šťava a kôra z jedného veľkého citróna (alebo z 2 malých)
- 4 vajcia (žĺtka a bielka zvlášť)
- Štipka soli
- ¼ ČL mletej škorice
- Mandľové lupienky
- Plátky citróna na ozdobu
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
Žĺtka izbovej teploty vyšľaháme s ½ hrnčeka cukru do nadýchanej peny. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a kôru a premiešame. Postupne gumenou varechou zapracujeme do zmesi mandľovú a bezlepkovú múku. Nakoniec po častiach jemne primiešame sneh, ktorý sme si vyšľahali spolu s 1 PL cukru na pevné špičky.
Tortovú formu s priemerom približne 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Pripravené cesto do nej nalejeme, uhladíme a na husto posypeme mandľovými lupienkami. Mierne ich zatlačíme do cesta, aby sa z hotovej torty neodlupovali.
Formu vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C asi 30 minút. Urobíme test špajlou - ak vyjde z cesta suchá, torta je hotová. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a ozdobíme prekríženými plátkami citróna. Na záver môžeme ešte jemne posypať práškovým cukrom.
TIP: Na meranie surovín sme použili originálne odmerky tzv. “CUPS”. Ak ich doma nemáte, suroviny merajte v mililitroch, pričom 1 hrnček = 250 ml, ½ hrnčeka = 125 ml.
Pridal(a): NovalimSK