pridané 24.4.2023 o 10:18 prečítané 234x

Mandľovo - citrónová hrnčeková torta bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

Aj vy rozmýšľate, aké dobroty si pripravíte na veľkonočný stôl alebo čím pohostíte šibačov? Máme pre vás dobrý tip. Náš dnešný recept na mandľovo-citrónovú tortu bez lepku je veľmi jednoduchý, rýchly a nemusíte sa starať ani o presné váženie. Na meranie surovín vám postačí obyčajný hrnček. V tomto dezerte vyniká výrazná chuť mandlí prevoňaná škoricou a citrónom. S chrumkavým povrchom z mandľových lupienkov bude isto chutiť každému.

Suroviny:

  • 1 hrnček mandľovej múky (alebo pomletých mandlí bez šupky)
  • ½ hrnčeka Promix PK alebo PK špeciál
  • ½ hrnčeka + 1 PL krupicového cukru
  • Šťava a kôra z jedného veľkého citróna (alebo z 2 malých)
  • 4 vajcia (žĺtka a bielka zvlášť)
  • Štipka soli
  • ¼ ČL mletej škorice
  • Mandľové lupienky
  • Plátky citróna na ozdobu
  • Práškový cukor na posypanie

Postup:

Žĺtka izbovej teploty vyšľaháme s ½ hrnčeka cukru do nadýchanej peny. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a kôru a premiešame. Postupne gumenou varechou zapracujeme do zmesi mandľovú a bezlepkovú múku. Nakoniec po častiach jemne primiešame sneh, ktorý sme si vyšľahali spolu s 1 PL cukru na pevné špičky.
Tortovú formu s priemerom približne 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Pripravené cesto do nej nalejeme, uhladíme a na husto posypeme mandľovými lupienkami. Mierne ich zatlačíme do cesta, aby sa z hotovej torty neodlupovali.
Formu vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C asi 30 minút. Urobíme test špajlou - ak vyjde z cesta suchá, torta je hotová. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a ozdobíme prekríženými plátkami citróna. Na záver môžeme ešte jemne posypať práškovým cukrom.

TIP: Na meranie surovín sme použili originálne odmerky tzv. “CUPS”. Ak ich doma nemáte, suroviny merajte v mililitroch, pričom 1 hrnček = 250 ml, ½ hrnčeka = 125 ml.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.