pridané 1.6.2021 o 11:53 prečítané 744x

Malinové košíčky bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

ľahká

V čase dozrievajúceho bobuľového ovocia si človek nevie, čo skôr napiecť. My ponúkame recept na malinové košíčky bez lepku. Pripravíte si ich veľmi jednoducho a verte, že keď ich raz ochutnáte, zistíte, že to nebolo poslednýkrát, čo ste ich piekli. Namiesto malín môžete použiť jahody, černice, čučoriedky.

Suroviny:

  • 250 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál, PK alebo UNI
  • 100 g masla
  • 50 g mletých lieskových orieškov (opražených)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • Na plnku:
  • 150 g mascarpone
  • 1-2 PL práškového cukru
  • kôra z polovice citróna
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 100 g malín (čerstvých, ale môžu byť aj mrazené)
  • 2 PL kryštálového cukru

Postup:

Bezlepkovú múku Promix PK, PK špeciál alebo Promix UNI zmiešame s lieskovými orieškami, práškovým cukrom, pridáme zmäknuté maslo a vajce a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme ho na pol hodinu až hodinu do chladničky.

Kým cesto odpočíva, maliny zmiešame s citrónovou šťavou, kôrou a 2 PL kryštálového cukru a krátko ich povaríme, aby sme z nich zredukovali tekutinu. Potom ich prepasírujeme cez jemné sito, aby sme odstránili jadierka. Necháme vychladnúť.

Cesto vyberieme z chladničky a po malých kúskoch ho natlačíme do formičiek na košíčky. Cesto je tukové, preto košíčky netreba vytierať tukom. Naplnené košíčky pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 10 minút, kým sa cesto nezačne sfarbovať do bledohneda.

Košíčky po dobečení necháme vychladnúť, potom ich opatrne vyklopíme.

Na plnku vymiešame mascarpone s lyžicou práškového cukru a s pripraveným malinovým základom. Plnku dáme do ozdobného vrecúška a naplníme ňou košíčky. Na záver ich môžeme ozdobiť čerstvou malinou.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.