Makový koláč bez lepku s hruškami a pohánkou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Azda súhlasíte, že na jeseň sa oplatí piecť. Príroda totiž ponúka nespočetné množstvo úžasných plodín, ktoré sa priam pýtajú do voňavých koláčov. Jednou z nich je aj mak. Táto výživná plodina bohatá na vápnik, železo, horčík, mangán, vlákninu, vitamíny skupiny B a E a množstvo ďalších pre organizmus cenných látok, je naozaj dobrým pomocníkom aj v bezlepkovom pečení. Presvedčte sa a v kombinácii s hruškami a našou pohánkovou múkou si upečte koláčik podľa nášho receptu.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- 250 g mletého maku
- 150 g mletých mandlí
- 100 g Novalim pohánkovej múky + na vysypanie formy
- 150 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 100 ml vlažnej vody
- 600 ml mandľového (alebo kravského) mlieka
- 100 g masla (alebo kokosového oleja bez vône) + na vymazanie formy
- 3 hrušky
- 12 g kypriaceho prášku bez lepku
- Poleva:
- 200 g čokolády na varenie
- 1 PL kokosového oleja
- Lekvár z čiernych ríbezlí (alebo slivkový)
Postup:
Vo väčšej mise vyšľaháme do nadýchanej peny žĺtky s cukrom. Pridáme mletý mak a mandle, pohánkovú múku, kypriaci prášok, roztopené maslo izbovej teploty a vodu. Hrušky umyjeme, ošúpeme, najemno nastrúhame a primiešame do cesta. Nakoniec gumenou varechou zapracujeme aj z bielkov vyšľahaný sneh.
Väčšiu hlbšiu formu alebo plech s rozmermi asi 25x35 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme a povrch uhladíme. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 50-60 minút.
Upečený koláč ešte za horúca potrieme ovocným lekvárom. Na vrch nalejeme čokoládovú polevu, ktorý sme si pripravili rozpustením čokolády a tuku vo vodnom kúpeli. Necháme vychladnúť a potom nakrájame na štvorce. Môžeme ozdobiť čerstvými malinami.
Pridal(a): NovalimSK