pridané 6.4.2008 o 14:39 prečítané 3059x
Makovník
Galéria (0)
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
makovník
Suroviny:
- 250g múky Promix Uni(ale je jedno aká múky)
- 125g rastlinného tuku alebo masla
- 1 kocka droždia
- 2 vajcia
- 80g práškového cukru
- 0,5dcl mlieka
- Maková plnka:
- 200g mletého maku
- 100g práškového cukru
- 1dcl mlieka
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. V miske zmiešame múku, rozpustený tuk/maslo/, práškový cukor 1 vajce a 1 bielok a vykysnutý kvások.Vymiešame na vláčne cesto/musí sa lepiť/ a necháme vykysnúť.Po vykysnutí si pomúčime dosku a rozdelíme cesto na dve polovice a vyvaľkáme asi na 1 cm. Potom navrch natrieme makovú plnku a zvinieme do závinu. Dáme na vymastený plech, potrieme žĺtkom a upečieme asi pri teplote 200 st, 15-25 minút.
Plnku si pripravíme tak, že vriacim mliekom sparíme mak a pridáme cukor.Necháme vychladnúť.
Pridal(a): lucika