Makové rohlíčky
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Výborné a jednoduché makové rohlíčky, na desiatu či olovrant. Recept mám z internetu, ale zmenila som klasickú múku za bezlepkovú. Plnku som do receptu napísala tak ako bolo v pôvodnom, ja som ale nedávala hrozienka, ale pomleté orechy, aj trošku kokosu. Viac-menej od oka.
Suroviny:
- CESTO
- 450 g múka Schär Mix B
- 1/2 lyžičky soli
- 50 g práškový cukor
- 180 g masla
- 1 ks žĺtko
- 25 g čerstvé droždie
- 130 ml mlieko
- 2 ks vajcia na potretie
- PLNKA:
- 100 g kryštálový cukor
- 40 g hrozienka
- 200 ml mlieko
- 250 g mletý mak
- 30 g strúanka
- citronová kôra
Postup:
Múku si preosejeme s prášovým cukrom na pracovnej doske, pridáme soľ, nastrúhame maslo a všetko spolu zmiešame. Pridáme žltko a pomaly pridávame mlieko, v ktorom sme rozpustili droždie. Nie je potrebné pripraviť kvások, stačí keď sa tam droždie rozpustí.
Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky asi na pol hodiny. Následne cesto rozdelíme na 24 rovnakých kúskov a rozválkame každý kúsok na tenký plát. Na kraj dáme plnku a zrolujeme. Kraje stočíme k spodnej časti rohlíčka a uložíme ich na papier na pečenie na plech. Takto uložené rohlíčky potrieme z každej stany rozšľahaným žĺtkom a počkáme, pokiaľ žltok zaschne. Následne ich potrieme bielkom a opäť počkáme, kým zaschne. Potom rohlíčky pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 C asi 10-15 min, kým nemajú ružovú farbu. Po vybratí ich môžme posypať práškovým cukrom. Sú výborné aj na druhý den.
Pridal(a): zuzanab