Makové hrebene z tvarohového cesta bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Bez makových koláčov by azda Vianoce ani nemohli byť. Táto úžasná plodina, tradičná nielen pre slovenské Vianoce, ponúka veľa možností využitia pri pečení. Dôkazom je aj náš recept na makové hrebene bez lepku. Lahodné tvarohové cesto sme pripravili z našej bezgluténovej múky Promix UNI. Makovú plnku sme doladili slivkovým lekvárom a citrónovou kôrou, ktorá prevoňala celú kuchyňu. Tento recept proste musíte vyskúšať.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- Na cesto:
- 400 g Promix UNI
- 2 PL práškového cukru
- 250 g studeného masla
- 250 g studeného hrudkovitého tvarohu
- 90 ml studenej vody
- Štipka soli
- 1 žĺtok
- ½ ČL mletej vanilky
- Na plnku:
- 200 g mletého maku
- 250 ml mlieka
- 50 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 2 PL slivkového lekváru
- Citrónová kôra
- Na dokončenie:
- Vajce na potieranie
- Nemletý mak a práškový cukor na posypanie
Postup:
Postup:
Do väčšej misy dáme všetky suroviny na cesto. Najprv premiešame varechou a potom ručne vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny (pokojne však aj cez noc).
Na plnku vlejeme do hrnca mlieko, pridáme mak, oba cukry a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme, kým náplň nezhustne. Odstavíme, primiešame lekvár a nastrúhanú citrónovú kôru.
Odpočinuté cesto rozdelíme na polovice. Každú polovicu ešte trochu ručne premiesime a vyvaľkáme na obdĺžniky s rozmermi približne 28x16 cm. Radielkom potom každý rozdelíme na 8 malých obdĺžnikov (urobíme 1 rez cez polovicu horizontálne a 3 rezy vertikálne - vznikne nám 8 obdĺžnikov s rozmermi asi 7x8 cm). Do každého obdĺžnika teraz v strede urobíme ostrým nožíkom 6-7 rezov tak, aby sme neprerezali okraje. Rezy by mali byť vzdialené od seba asi 0,5 cm.
Na rezy v strede nanesieme plnku a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Preložíme na polovicu a okraje pritlačíme k sebe. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne prehneme do tvaru rohlíka, aby bolo vidieť makovú plnku.
Povrch potrieme zvyšným vajíčkom a posypeme nemletým makom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C do zlatista 20-25 minút. Po upečení vyberieme z rúry a ihneď pofŕkame vodou. Necháme mierne vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK