Liaty páperový perník
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Príprava tohto múčnika je neuveriteľne jednoduchá a bez preháňania môžem povedať, že ho v rúre máte do 10 minút. A či máte 20 alebo 50 alebo sa tento perník chystáte napiecť pre svoje deti na desiatu do školy, tá vôňa a chuť čerstvého kakaového perníka rozžiari všetky očká a zažehná nejednu (nielen) detskú chmáru.
Suroviny:
- Na 1 hlboký plech (40 x 35 cm) budeme potrebovať:
- Čas prípravy: 15 min Čas pečenia: 45 - 50 min Teplota pečenia: 180°C
- 2 vajíčka
- 100 g trstinového cukru
- 50 g ríbezľového (alebo akéhokoľvek iného kyslého) džemu + cca 350 g na potretie
- 50 g medu
- 5 g (1 ČL) mletej škorice
- 5 g (1 ČL) perníkovéhokorenia
- 25 g kvalitného holandského kakaa
- 12 g (1 bal.) kypriaceho prášku
- 10 g (1 ČL) sódy bikarbóny
- 375 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál
- 150 ml olivového alebo iného rastlinného oleja
- 500 ml plnotučného živočíšneho alebo rastlinného mlieka
- Na dokončenie:
- Ríbezľový džem
- 200 g kvalitnej horkej čokolády
Postup:
1. Rúru zapneme a rozohrejeme. Plech si vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame múku, kakao, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a koreniny. Žĺtky oddelíme od bielkov, bielky si zatiaľ odložíme bokom. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej peny, do ktorej pridáme džem a med a všetko dobre premiešame.
2. Za stáleho šľahania pomaly do vaječnej peny striedavo pridávame olej s mliekom. Vznikne nám veľmi tekutá zmes, do ktorej opatrne vmiešame múku a všetky ostatné suché suroviny.
3. Bielky s 1 PL cukru vyšľaháme do krémovej peny, no tuhej peny. Opatrne a zľahka vmiešame do perníkového cesta. Hotové cesto vylejeme na pripravený plech a upečieme v rozhorúčenej rúre. To, či je múčnik hotový, môžeme vyskúšať pomocou špajle – po zapichnutí do cesta by mala byť úplne suchá.
4. Perník necháme úplne vychladnúť, vrch potrieme ríbezľovým džemom a polejeme roztopenou čokoládou. Necháme stuhnúť a horúcim nožom nakrájame na malé alebo väčšie kúsky. Podávame s porciou teplého kakaa :)
Krásne a voňavé vypekanie kamoškovia moji!
Ak sa vám recept páčil, podeľte sa s nami o to dolu v komentári alebo ho rovno zdieľajte s vašimi priateľmi.
A ak vás zaujímajú pikošky a zaujímavosti zo sveta bezlepkového pečenia kuknite na → našu FB stránku alebo nás sledujte na → Instagrame
S láskou
Vaša Peťa ❤️
Pridal(a): zuzanab