Lepené kávové podkovičky bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Lepené koláčiky patria už dlhé roky k vianočnému tradičnému pečeniu. Ale čo tak vyskúšať aj niečo netradičné? Napríklad naše lepené kávové podkovičky bez lepku plnené francúzskou čokoládovou ganache. Ich krehkosť vás prekvapí a jemne výrazná chuť kávy zaručene nenechá vaše chuťové poháriky chladnými.
Suroviny:
- 240 g Promix PK alebo PK špeciál + na pomúčenie
- 110 g najemno pomletých mandlí
- 225 g masla (nie príliš studeného)
- 140 g krupicového cukru
- 1 vajce izbovej teploty
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 5-7 g pomletej kávy
- ¼ ČL soli
- Na čokoládovú náplň:
- 140 g kvalitnej čokolády (54 %)
- 80 ml smotany na šľahanie
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
Vo väčšej mise vyšľaháme spolu maslo s cukrom. Pridáme vajce, vanilkovú pastu a dobre premiešame. Vsypeme preosiatu múku zmiešanú s pomletými mandľami, kávou, soľou a dobre zapracujeme, aby sa vytvorilo hladké mierne lepivé cesto. Vyformujeme ho do gule a zabalíme do potravinárskej fólie. Odložíme do chladničky a necháme odpočívať aspoň hodinu.
Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na poriadne pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi 3 mm. Pomocou podkovičkovej (alebo inej vhodnej) formičky vykrajujeme koláčiky a ukladáme ich na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Do polovice z nich urobíme cukrárskou špičkou s menším otvorom dierky, aby bolo vidno náplň. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C asi 10 minút. Upečené koláčiky necháme úplne vychladnúť priamo na plechu.
Zatiaľ si pripravíme čokoládovú náplň. Do menšieho hrnca vylejeme smotanu na šľahanie a necháme zohriať tesne pod bod varu. Takú horúcu ju nalejeme na nasekanú čokoládu a necháme chvíľu povoliť. Potom rozmiešame na hladkú hmotu a necháme vychladnúť. Čokoládovou plnkou natierame vždy podkovičku bez dierok na strane, ktorá ležala na plechu a zlepíme ju s druhou s dierkami. Jemne pritlačíme. Nakoniec kraje podkovičiek posypeme práškovým cukrom tak, že si ostatnú časť zakryjeme papierom.
Pridal(a): NovalimSK