Lávový koláč bez lepku s malinovou omáčkou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Dnes niečo pre všetkých milovníkov čokolády. Čokoládový lávový koláč bez lepku s omáčkou z malín je láska na prvé ochutnanie. Kto by si nedal hriešny dezert s tekutou čokoládovou plnkou? Vyskúšajte si ho upiecť podľa nášho receptu.
Suroviny:
- 200 g kvalitnej horkej čokolády (60-70%)
- 60 g Promix PK alebo PK špeciál (prípadne Novalim pohánkovej múky)
- 140 g masla
- 70 g krupicového alebo trstinového cukru
- 4 vajcia
- Na malinovú omáčku:
- 150 g mrazených malín
- 30 g krupicového cukru
- 1 PL citrónovej šťavy
- Mätové lístky na ozdobu
Postup:
Vo vodnom kúpeli necháme roztopiť čokoládu s maslom. Odstavíme a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vo väčšej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom, pridáme čokoládovú hmotu a jemne premiešame. Nakoniec gumenou varechou vmiešame preosiatu bezlepkové múku Promix PK alebo PK špeciál. Keramické formičky (prípadne formu na muffiny) si vymažeme trochou masla a cesto do nich rovnomerne nalejeme. Formičky poukladáme na plech na pečenie a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme 8-12 minút (závisí to aj od rúry), koláčiky sú hotové vtedy, keď sa odlepujú od stien formičiek a zvrchu sú jemne chrumkavé. Dôležité je, aby sa upiekol len povrch koláča a vnútro ostalo vláčne a tekuté. Po upečení necháme koláče pár minút postáť, potom ich opatrne vyberieme z foriem. Malinovú omáčku si pripravíme tak, že všetky suroviny necháme spolu prevariť za stáleho miešania, potom odstavíme a precedíme cez jemné sitko. Koláče prelejeme omáčkou a ozdobíme lístkami čerstvej mäty. Podávame hneď po dopečení.
Pridal(a): NovalimSK