Kysnutý medový koláč so slivkami a mrveničkou - Pečenie s Novalimom (4. časť)
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Vôňa medového cesta a hrejivého perníkového korenia sa mi neodmysliteľne spája s teplom rodinného domova. A čo si človek môže priať v upršaný deň viac ako toto?
Suroviny:
- 150 ml mlieka (ja som použila mandľové, no pokojne použite aj kravské)
- 42 g (1 kocka) čerstvého droždia
- 20 g (1 PL) trstinového cukru
- 500 g bezlepkovej múky PK špeciál (Novalim)
- 10 g (1 PL) jablčnej vlákniny
- 10 g (1 PL) perníkového korenia
- 3 g (1 ČL) xanthánovej gumy
- 100 g masla
- 250 g medu
- 50 g trstinového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 5 g (2 ČL) sódy bikarbóny
- 10 ml jablčného octu
- 2 vajíčka veľkosti L
- 1 kg čerstvých, umytých a vykôstkovaných sliviek
- Mrvenička:
- 50 g bezlepkovej múky PK špeciál
- 50 g mletých orechov
- 25 g trstinového cukru
- 3 g (1 ČL) mletej škorice
- 25 g studeného masla
Postup:
1. Mlieko mierne zohrejeme a rozmiešame v ňom 1PL cukru s čerstvým droždím. Odložíme na bok a asi 5 minút necháme kysnúť. Medzitým si navážime a nachystáme ostatné suroviny.
2. V miske - kyske (veľká misa s vrchnákom - rada ju používam na kysnuté cestá, lebo nemusím míňať potravinovú fóliu) si zmiešame sypké suroviny ako múku, korenie a xanthánovú gumu. V strede spravíme jamku na tekuté suroviny.
3. V menšom hrnci roztopíme maslo, med a cukor. Kým sa nám to všetko roztopí, v malej miske zmiešame sódu bikarbónu s octom a odložíme nabok. Akonáhle je cukor s medom a maslom úplne roztopený, vmiešame do zmesi sódu s octom. Zmes začne okamžite peniť, takže hrniec by mal mať vyššie okraje.
4. Penu miešame až kým nadobudne peknú, karamelovo - hnedú farbu (trvá to asi 2 - 3 minútky). Akonáhle sme spokojní, umývadlo si napustíme studenou vodou a dno hrnca ponoríme do chladnej vody - miešame, kým zmes mierne vychladne.
5. Do mierne teplej zmesi vmiešame vajíčka a dobre rozmiešame. Rozmiešanú zmes a vykysnutý kvások vylejeme do pripravenej jamky v múčnej zmesi. Pomocou mixéra všetko dobre vymiešame na hladké cesto, prikryjeme vrchnákom z misky a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 min alebo kým cesto svoj objem zdvojnásobí.
6. Medzitým si pripravíme slivky a mrveničku. V miske zmiešame múku, mleté orechy, cukor a škoricu. Maslo nakrájame na kocky a prstami ho zapracujeme do múčnej zmesi - vznikne nám mrveničková zmes. Kým ju budeme potrebovať, odložíme ju do chladničky.
7. Plech alebo zapekaciu nádobu vystelieme papierom na pečenie a okraje potrieme maslom alebo kokosovým olejom. Rúru zapneme a rozohrejeme na požadovanú teplotu. Cesto znovu v miske vymiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľkosť nášho plechu. Pomocou valčeka prenesieme cesto na plech, potrieme teplou vodou a necháme asi 15 min podkysnúť na teplom mieste.
8. Na vykysnuté cesto poukladáme pripravené slivky, posypeme pripravenou mrveničkou, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Koláč je hotový keď je povrch mrveničky zlatistý.
9. Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom a podávať ho teplý alebo pokojne aj studený - výborný je v obidvoch prípadoch.
TIP NA PRÍPRAVU
Táto dávka cesta vystačí aj na plech 40 x 40 cm, no počítajte s tým, že koláč bude tenší a taktiež budete potrebovať asi o pol kila až kilo viac sliviek. Ja som použila zapekaciu formu s priemerom asi 30 cm.
Krásne hrejivé jesenné vypekanie kamoškovia moji!
S láskou
Vaša Peťa :)
Pridal(a): zuzanab