Krupicovo mandľová bábovka bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Krupicovo mandľová bábovka bez lepku môže spestriť vaše sladké veľkonočné menu. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, čiže ak nestíhate na Veľkú noc napiecť, toto môže byť vaša voľba. Upečte si niečo dobré, bezlepkové.
Suroviny:
- 100 g bezlepkovej krupice Novalim
- 100 g mletých mandlí
- 100 g kryštálového cukru
- 50 g bezlepkovej múky Promix UNI alebo PK, PK špeciál
- 75 ml mlieka
- 4 vajcia
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 vanilkový cukor
- kôra z 1 citróna
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- Na polevu: 200 g práškového cukru a 1 PL citrónovej šťavy
Postup:
Vajcia s cukrom vyšľaháme do nadýchanej bledej peny. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru a šťavu a premiešame.
Mleté mandle premiešame s múkou Promix UNI /alebo PK, PK špeciál a primiešavame ich do vaječnej zmesi striedavo s mliekom.
Vznikne nám krémová zmes, ktorú nalejeme do menšej bábovkovej formy. Formu pred pečením vytrieme tukom (napr. maslom alebo margarínom) a vysypeme bezlepkovou múkou alebo bezlepkovou krupicou.
Mandľová bábovka sa pečie v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým nie je na povrchu na dotyk upečená.
Po dopečení ju vyberieme opatrne z formy a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
Kým bábovka chladne, pripravíme si polevu. Do preosiateho práškového cukru pridáme lyžicu citrónovej šťavy a začneme ich vymiešavať. Ak je zmes príliš hustá, pridáme lyžicu horúcej vody. Snažíme sa však polevu nerozriediť príliš, aby nebola priesvitná. Ideálna je lávovitá konzistencia – t.j. poleva pomaly steká z lyžice dolu.
Ešte teplú bábovku polejeme polevou a necháme ju na bábovke úplne zaschnúť. Môžeme podávať s kopčekom vyšľahanej šľahačky.
Pridal(a): NovalimSK