pridané 20.6.2022 o 09:44 prečítané 508x

Krehký źĺtkový tart s malinami bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

ľahká

Tento dezert priam dýcha letom. Krehké cesto so žĺtkovou plnkou doplnené čerstvými malinami určite ocení vaša rodina i priatelia. S ním budete hviezdou každej letnej párty. Príprava je vcelku jednoduchá a koláč sa dá variovať s rôznym letným drobným ovocím. Tak neváhajte a pustite sa do pečenia.

Suroviny:

  • Potrebujeme:
  • Na cesto:
  • 150 g Promix PK alebo PK špeciál + na pomúčenie dosky
  • ½ ČL soli
  • 50 g práškového cukru
  • 90 g studeného masla
  • 3 PL studenej vody
  • Fazuľa na zaťaženie cesta pri pečení
  • Na náplň:
  • 4 žĺtky
  • 120 g krupicového cukru
  • 200 g kyslej smotany
  • 40 g Promix PK alebo PK špeciál
  • 1-2 ČL mandľového likéru (amaretto)
  • 150 g čerstvých malín
  • Na dokončenie:
  • Čerstvé maliny
  • Práškový cukor na posypanie

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. V mise premiešame spolu (robotom alebo ručne) múku, maslo, soľ a cukor tak, aby vznikla mrvenička. Pridáme 3 PL studenej vody, opäť krátko premiesime a vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky odpočívať na 30 minút.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na okrúhly plát s hrúbkou 5 mm. Pomocou valčeka prenesieme cesto do formy s priemerom asi 25 cm a prstami poroztláčame ku dnu a aj ku okrajom. Popicháme ho vidličkou a prečnievajúce cesto odrežeme. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľkami. Vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút.
Kým sa pečie cesto, pripravíme si žĺtkovú náplň. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom na svetlú penu. Primiešame kyslú smotanu, hladkú múku a mandľový likér. Všetko dobre zapracujeme gumenou varechou.
Predpečený korpus vyberieme z rúry, odstránime papier s fazuľkami a nalejeme žĺtkovú náplň. Do náplne povkladáme čerstvé, umyté a dobre osušené maliny a vložíme späť do rúry. Pečieme pri tej istej teplote ešte 20-25 minút. Koláč je hotový, keď sa povrch netrasie. Po dopečení, vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Dozdobíme malinami, posypeme práškovým cukrom a nakrájame.

Tip: Namiesto krehkého cesta môžeme použiť aj Novalim Bezgluténové chladené linecké cesto.


Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.