pridané 16.10.2020 o 19:39 prečítané 702x

Krehký slivkový bezlepkový koláč s lieskovcami

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

priemerná

Slivky, dozrievajúce na konci leta, si priam pýtajú byť súčasťou nejakého dobrého jedla. Napríklad koláčika. Chutia výborne v kombinácii s makom, orechmi či škoricou a akosi nám všetkým pripomínajú, že sa blíži jeseň. Krehký slivkový bezlepkový koláč si môžete upiecť ale po celý rok. Funguje totižto aj s mrazenými alebo zaváranými slivkami.

Suroviny:

  • 200 g bezgluténovej múky Promix PK špeciál
  • 3 PL mletých lieskovcov (môžete použiť aj iné orechy, napríklad vlašské)
  • 80 g práškového cukru
  • 50 ml kefíru
  • 80 g masla alebo rastlinného tuku
  • 1 celé vajce
  • Na plnku:
  • 20 stredne veľkých sliviek
  • 3 PL mletých orechov
  • 2 PL kryštálového cukru (prípadne menej alebo viac, závisí od zrelosti sliviek, napríklad pri zaváraných cukor nemusíme pridávať)
  • 1 vajíčko na potretie

Postup:

Z prísad na cesto vypracujeme hladké, kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočinúť aspoň pol hodinu. Z vychladeným cestom sa nám bude neskôr oveľa lepšie pracovať a cesto sa nebude lepiť.

Medzitým si pripravíme slivky. Umyté slivky odkôstkujeme, rozpolíme, premiešame s cukrom a necháme bokom.

Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť dlaňami natlačíme na dno okrúhlej formy na pečenie (odporúčame na toto množstvo použiť formu s priemerom 20 cm). Cesto posypeme časťou lieskových orechov a na ne poukladáme pripravené slivky a aj tie posypeme zvyškom lieskovcov.

Druhú časť cesta vyvaľkáme medzi dvomi plátmi papiera na pečenie a prikryjeme ňou slivky. Začistíme okraje cesta. Zo zvyškov cesta môžeme vykrajovačkami povykrajovať zopár koláčikov (napríklad vo forme listu) a poukladáme ich na povrch koláča na ozdobu.

Pred pečením koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Slivkový bezlepkový koláč pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 25-30 minút.

Podávame vychladnutý, môžeme posypať práškovým cukrom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.