Krehký slivkový bezlepkový koláč s lieskovcami
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Slivky, dozrievajúce na konci leta, si priam pýtajú byť súčasťou nejakého dobrého jedla. Napríklad koláčika. Chutia výborne v kombinácii s makom, orechmi či škoricou a akosi nám všetkým pripomínajú, že sa blíži jeseň. Krehký slivkový bezlepkový koláč si môžete upiecť ale po celý rok. Funguje totižto aj s mrazenými alebo zaváranými slivkami.
Suroviny:
- 200 g bezgluténovej múky Promix PK špeciál
- 3 PL mletých lieskovcov (môžete použiť aj iné orechy, napríklad vlašské)
- 80 g práškového cukru
- 50 ml kefíru
- 80 g masla alebo rastlinného tuku
- 1 celé vajce
- Na plnku:
- 20 stredne veľkých sliviek
- 3 PL mletých orechov
- 2 PL kryštálového cukru (prípadne menej alebo viac, závisí od zrelosti sliviek, napríklad pri zaváraných cukor nemusíme pridávať)
- 1 vajíčko na potretie
Postup:
Z prísad na cesto vypracujeme hladké, kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočinúť aspoň pol hodinu. Z vychladeným cestom sa nám bude neskôr oveľa lepšie pracovať a cesto sa nebude lepiť.
Medzitým si pripravíme slivky. Umyté slivky odkôstkujeme, rozpolíme, premiešame s cukrom a necháme bokom.
Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť dlaňami natlačíme na dno okrúhlej formy na pečenie (odporúčame na toto množstvo použiť formu s priemerom 20 cm). Cesto posypeme časťou lieskových orechov a na ne poukladáme pripravené slivky a aj tie posypeme zvyškom lieskovcov.
Druhú časť cesta vyvaľkáme medzi dvomi plátmi papiera na pečenie a prikryjeme ňou slivky. Začistíme okraje cesta. Zo zvyškov cesta môžeme vykrajovačkami povykrajovať zopár koláčikov (napríklad vo forme listu) a poukladáme ich na povrch koláča na ozdobu.
Pred pečením koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Slivkový bezlepkový koláč pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 25-30 minút.
Podávame vychladnutý, môžeme posypať práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK