Krehký makovo - slivkový koláč bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Makových koláčov sa azda ani nedá prejesť. Náš dnešný recept vás o tom isto presvedčí. Jemné krehké cesto bez lepku, výdatná maková plnka so škoricou a šťavnaté slivky je dokonalá jesenná kombinácia. Z nášho stola zmizol doslova za pár minút. Neváhajte a pochutnajte si na tejto makovej dobrote spolu s rodinou a priateľmi aj vy.
Suroviny:
- Na cesto:
- 3 vajcia
- 10 PL krupicového cukru
- 12 PL rastlinného oleja
- 12 PL mlieka
- 10 kopcovitých PL Promix PK alebo PK špeciál + na vysypanie formy
- ½ ČL vanilkového extraktu
- ½ balíčka kypriaceho prášku bez lepku
- Kôra z polovice citróna
- Kúsok masla na vymastenie formy
- Na náplň:
- 500 g sliviek
- 12 PL mletého maku
- 3 PL krupicového cukru
- ¼ ČL mletej škorice
- Na dokončenie:
- Mandľové lupienky
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
Vo veľkej mise vyšľaháme spolu vajcia s cukrom do hustejšej peny. Pridáme olej, mlieko, vanilkový extrakt a citrónovú kôru a dobre premiešame. Nakoniec do zmesi dôkladne zapracujeme aj preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
Hlbší plech alebo formu s rozmermi asi 20x30 cm vymastíme a vysypeme múkou. Nalejeme do nej polovicu cesta a rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 10 minút.
Upečené, ešte teplé cesto posypeme polovicou maku, ktorý sme zmiešali s cukrom a škoricou. Na plnku husto vedľa seba poukladáme polovice alebo štvrťky umytých a odkôstkovaných sliviek. Posypeme zvyšným makom a na vrch vylejeme druhú polovicu cesta. Uhladíme a posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 20 minút do zlatista.
Upečený koláč necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK