pridané 7.11.2023 o 10:01 prečítané 289x

Krehký makovo - slivkový koláč bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

ľahká

Makových koláčov sa azda ani nedá prejesť. Náš dnešný recept vás o tom isto presvedčí. Jemné krehké cesto bez lepku, výdatná maková plnka so škoricou a šťavnaté slivky je dokonalá jesenná kombinácia. Z nášho stola zmizol doslova za pár minút. Neváhajte a pochutnajte si na tejto makovej dobrote spolu s rodinou a priateľmi aj vy.

Suroviny:

  • Na cesto:
  • 3 vajcia
  • 10 PL krupicového cukru
  • 12 PL rastlinného oleja
  • 12 PL mlieka
  • 10 kopcovitých PL Promix PK alebo PK špeciál + na vysypanie formy
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • ½ balíčka kypriaceho prášku bez lepku
  • Kôra z polovice citróna
  • Kúsok masla na vymastenie formy
  • Na náplň:
  • 500 g sliviek
  • 12 PL mletého maku
  • 3 PL krupicového cukru
  • ¼ ČL mletej škorice
  • Na dokončenie:
  • Mandľové lupienky
  • Práškový cukor na posypanie

Postup:

Vo veľkej mise vyšľaháme spolu vajcia s cukrom do hustejšej peny. Pridáme olej, mlieko, vanilkový extrakt a citrónovú kôru a dobre premiešame. Nakoniec do zmesi dôkladne zapracujeme aj preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
Hlbší plech alebo formu s rozmermi asi 20x30 cm vymastíme a vysypeme múkou. Nalejeme do nej polovicu cesta a rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 10 minút.
Upečené, ešte teplé cesto posypeme polovicou maku, ktorý sme zmiešali s cukrom a škoricou. Na plnku husto vedľa seba poukladáme polovice alebo štvrťky umytých a odkôstkovaných sliviek. Posypeme zvyšným makom a na vrch vylejeme druhú polovicu cesta. Uhladíme a posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 20 minút do zlatista.
Upečený koláč necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.



Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.