Krehký jahodovo - rebarborový páj s mrveničkou a kvapkou mäty
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Pár jahôdok som však ešte nazbierala (už ale asi ozaj posledných) a dala dokopy s mojou obľúbenou rebarborou a ľaľa ho. Takáto krásavica z toho vzišla. S plnkou som sa trochu rozšafne vyhrala, pridala som tam totižto lyžičku mätového extraktu, takže okrem toho, že je plnka nesmierne šťavnatá, máte pocit, akoby ste jedli jahodovo - rebarborové mojito
Suroviny:
- Cesto:
- 300 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál
- 6 g bezlepkového kypriaceho prášku
- 200 g studeného masla
- 100 g trstinového cukru
- 2 studené vajíčka (veľkosť L)
- Plnka:
- 500 g očistenej rebarbory - stonky
- 600 g čerstvých jahôd
- 160 g trstinového cukru
- 1 ČL mätového extraktu (nemusí byť)
- 160 g kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu
- Mrvenička:
- 50 g trstinového cukru
- 50 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál
- 50 g mletých lieskových orieškov (nemusí byť)
- 25 g studeného masla
Postup:
1. Na cesto zmiešame v miske múku, kypriaci prášok a cukor. Maslo nakrájame na kocky, pridáme k múčnej zmesi a pomocou mixéra alebo studenými rukami zapracujeme do múky - vznikne nám taká mrveničková zmes.
2. Do stredu tejto mrveničkovej zmesi dáme studené vajíčka a mixérom premiešame. Miešame veľmi krátko, iba tak, aby sa všetko spojilo do cesta. Cesto preložíme na múkou vysypanú dosku, mierne premiesime, preložíme na tanier a odložíme do chladu na asi 30 min.
3. Stonky rebarbory umyjeme, očistíme a nakrájame, jahôdky taktiež umyjeme a odstopkujeme. Jahody aj nakrájanú rebarboru preložíme do väčšej misky, pridáme cukor, kukuričný škrob a mätový extrakt a pomocou dvoch lyžíc dobre premiešame. Odložíme bokom.
4. Rúru zapneme a rozohrejeme, tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Vychladené cesto opäť premiesime na pomúčenej doske a vyvaľkáme na plát cesta hrubý asi 4 - 5 mm (mal by byť hrubší). Pomocou valčeka prenesieme plát cesta do formy.
5. Okraje zachováme vysoké, prečnievajúce odrežeme. V tomto bode pracujeme rýchlo, lebo okraje sú ťažké a môžu sa veľmi ľahko potrhať. Mali by sme spotrebovať väčšinu cesta, no ak nám nejaké ostane, môžeme z neho napiecť sušienky alebo ho zmiešať s mrveničkou, ktorá ide na vrch koláča.
6. Na cesto vysypeme pripravené ovocie a uhladíme. V miske zmiešame suroviny na mrveničku - najskôr múku, cukor, oriešky, potom pridáme studené maslo, ktoré dobre rozmrvíme. Ak nám ostalo aj cesto, môžeme do zmesi rozmrviť aj tento zvyšok.
7. Mrveničku navrstvíme na plnku a celý koláč vložíme do rozhorúčenej rúry. Upečieme.
8. Koláč je hotový, keď stred už nie je trasľavý, alebo je trasľavý veľmi málo. Upečený necháme vychladnúť na izbovú teplotu a môžeme podávať alebo odložíme do chladničky a necháme úplne vychladnúť. A môžeme servírovať
Pridal(a): zuzanab