Krehký jablčník
Galéria (0)
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Ahojte všetci milovníci jablkových koláčov. Dnes sa mi podaril vynikajúci jablčník. Tu je recept.
Suroviny:
- Na cesto:
- 20 dkg Schar MIX C
- 10 dkg Schar MIX B
- 10 dkg masla
- 1 vajce
- 6 dkg práškového cukru
- 1 dcl kyslej smotany
- citrónová kôra z jedného menšieho citróna
- 1 kávová lyžička rumu
- štipka soli
Postup:
Z týchto surovín si vypracujete krehké cesto (podľa jeho hustoty možno doplniť múku MIX C tak, aby bolo cesto dostatočne pevné ale nie tvrdé, aby sa dalo vyvaľkať) a odložíme ho do chladničky aspoň na dve hodiny.
Po vybratí 2/3 cesta vyvaľkáme na hrúbku 1/2 cm a dáme do maslom vymasteného a múkou vysypaného plechu (môj mal 36x24cm) popicháme vidličkou a dáme do mierne vyhriatej rúry na 180 stupňov napoly upiecť.
Po vybratí z rúry posypeme bezlepkovou strúhankou a navrstvíme postrúhané jablká (1 kg), do ktorých sme pridali 1 balík škoricového cukru, práškový cukor podľa chuti a citrónovú šťavu aby jablká úplne nezhnedli. Kto chce môže pridať pomleté orechy.
Zo zvyšku vyvaľkaného cesta (zvyšná 1/3) nakrájame pásiky z ktorých vytvoríme na povrchu mriežku. Potrieme rozšľahaným vajcom a dáme upiecť na 160 stupňov 40-45 minút. Pred podávaním posypať pr. cukrom. Nakrájať na štvorce 5x5 cm.
Možno sa Vám bude po prečítaní javiť recept zložitý - ale nie je - a výsledok naozaj stojí zato - aj vizuálny aj chuťový.
Dcérka práve dojedá štvrtý kúsok a nevedela dočkať, kým vychladne.
Prajem všetkým dobrú chuť.
Recept prenesený zo starej Celiakia.sk, autor receptu: Sisa98
Pridal(a): zuzanab