pridané 17.9.2012 o 21:52 prečítané 6196x

Krehký jablčník

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

priemerná

Ahojte všetci milovníci jablkových koláčov. Dnes sa mi podaril vynikajúci jablčník. Tu je recept.

Suroviny:

  • Na cesto:
  • 20 dkg Schar MIX C
  • 10 dkg Schar MIX B
  • 10 dkg masla
  • 1 vajce
  • 6 dkg práškového cukru
  • 1 dcl kyslej smotany
  • citrónová kôra z jedného menšieho citróna
  • 1 kávová lyžička rumu
  • štipka soli

Postup:

Z týchto surovín si vypracujete krehké cesto (podľa jeho hustoty možno doplniť múku MIX C tak, aby bolo cesto dostatočne pevné ale nie tvrdé, aby sa dalo vyvaľkať) a odložíme ho do chladničky aspoň na dve hodiny.
Po vybratí 2/3 cesta vyvaľkáme na hrúbku 1/2 cm a dáme do maslom vymasteného a múkou vysypaného plechu (môj mal 36x24cm) popicháme vidličkou a dáme do mierne vyhriatej rúry na 180 stupňov napoly upiecť.
Po vybratí z rúry posypeme bezlepkovou strúhankou a navrstvíme postrúhané jablká (1 kg), do ktorých sme pridali 1 balík škoricového cukru, práškový cukor podľa chuti a citrónovú šťavu aby jablká úplne nezhnedli. Kto chce môže pridať pomleté orechy.
Zo zvyšku vyvaľkaného cesta (zvyšná 1/3) nakrájame pásiky z ktorých vytvoríme na povrchu mriežku. Potrieme rozšľahaným vajcom a dáme upiecť na 160 stupňov 40-45 minút. Pred podávaním posypať pr. cukrom. Nakrájať na štvorce 5x5 cm.

Možno sa Vám bude po prečítaní javiť recept zložitý - ale nie je - a výsledok naozaj stojí zato - aj vizuálny aj chuťový.
Dcérka práve dojedá štvrtý kúsok a nevedela dočkať, kým vychladne.

Prajem všetkým dobrú chuť.

Recept prenesený zo starej Celiakia.sk, autor receptu: Sisa98

Pridal(a): zuzanab

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.