Karamelové veterníky
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
karamelové veterníky.
Suroviny:
- Cesto:
- 500 ml vody
- 160 g masla
- 320 g bezlepkovej múky MIX B
- 8 vajec
- Štipka soli
- Plnka 1:
- 900 ml mlieka
- 3 Zlaté klasy
- Kryšt.cukor
- 125 masla
- 2 vanilkové cukry
- Plnka 2:
- 2 šľahačové smotany 33%
- 6 lyžíc kryšt.cukru
- Poleva:
- Kryštálový cukor asi 4 lyžice
- Mlieko podľa potreby - asi 4 lyžice mlieka
Postup:
Cesto:
Vodu, štipku soli a tuk dáme do hrnca a necháme rozpustiť na sporáku. Potom postupne pridávame múku až kým sa nevytvorí hustá masa a a neodlepuje sa od hrnca. Pripravíme si misku kde dáme cesto a miešame el.šľahačom. Pridávame po jednom vajci a miešame až kým sa nevytvorí cesto. Dáme do cukr.vrecúška a tvarujeme veterníky. Dáme piecť na plech vyložený papierom na pečenie.Pečieme zhruba 30 min,. Po upečení veterník prekrojíme.
Plnka1:
Z mlieka, Zlatého klasu, kryšt. cukru a vanilkvého cukru si uvaríme hustý puding. DO uvareného puding pridáme maslo a miešame kým sa maslo nerozpustí a puding trochu nevychladne,aby sa nezhrčkoval.
Plnka2:
Z kryšt. cukru si pripravíme karamel. Potom pridáme šľahačkvé smotany a za stáleho miešania privedieme do varu. Necháme odstáť do druhého dňa v chladničke( alebo asponň 2 hod. v mrazničke). Na druhý deň vyšľaháme karamelovú šľahačku.
Poleva:
Kryštálový cukor necháme skaramelizovať. Potom pridáme trochu mlieka,až sa nám, vytvorí poleva.
Pridal(a): lucika079