Kakaové a škoricové osie hniezda
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Kakaové a škoricové osie hniezda
Suroviny:
- 400g svetlej BZL múky - napr MIXB alebo mix iných múk
- štipka soli
- 40g kryšt.cukru
- 1 ČL guar.gumy
- 1 ČL jablčnej vlákniny/udržuje vlhkosť/
- 1ČL Psyllia
- 25g čerstvého droždia
- 1 vajce
- 50g roztopeného masla
- 200ml vlažného mlieka
- NA PLNKU:
- 60g roztopeného masla-margarínu
- 50g cukru
- 1ČL škorice
- 1PL kakaa
- hŕstka hrozienok/namočených v rume alebo obarenych vriacou vodou/
- NA POTRETIE:
- 1vajičko, kryšt.cukor
Postup:
Do vlažného mlieka dáme štipku cukru a rozdrobíme droždie-ak robíme z čerstvého- a necháme vyjsť kvások. Medzitým zmiešame múku so soľou, guar.gumou, jabl.vlákninou, psylliom. Do pekarničky dáme rozpustené maslo, vajíčko, kvások, cukor a múku. Zapneme na program cesto -alebo cesto na pizzu, tak, aby to spracovalo a cca. pol hod.kyslo. Cesto vyberieme z pekárničky a medzi dvoma potravin.fóliami ľahko vyvaľkáme ca. na 0,5cm hrúbku. Potom cesto potrieme rozropeným maslom, posypeme cukrom a pol na pol posypeme škoricou, kakaom a hrozienkami - hrozienky som pridala neskôr. Cesto veľmi ľahko zatočíme pomocou fólie. Potom zatočenú "roládu" nakrájame na 2,5-3cm hrubé kolieska a poukladáme na plech vzložený papierom na pečenie. Kým sa nám rúra zohreje na 220C, rolky zakryjeme vlhkou teplou handrou = ešte trochu nakysnú. Rolky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme kryšt.cukrom. Na plech priložíme ohňovzdorný pohár alebo šálku s vodou-cesto až tak nevyschne- a pečieme ca.20 minút. A hotovo! cesto je chrumkavejšie - nie ako na buchty - ale na nerozoznanie od normalneho. Hniezda sú veľmi chutné, trochu suchšie ako koláčiky ku káve. Ja pečivo vzdy po vybratí hneď teplé zakryjem látkovou utierkou a po vychladnutí polovicu zamrazím - ak zostanú :)) Dobrú chuť!!
Pridal(a): zuzanab
Diskusia k receptu (1)
-
-
napísal:
- používateľ:
- haska
- pridané:
- 09:47 21.9.2012
Pozdravujem všetky gazdinky...Moj tip pri tomto recepte, nenechávam cesto kysnúť, /koliesko lahko vykysnu aj po nakrájaní, resp, mne puchnu priamo pri peceni, nepreschnu tolko pri peceni, lebo nie su tolko otvorene v reze/, a ked krájam kolieska z rolady, tak používam niť. Nelepí sa to toľko na nôž. Už som skúšala aj variant na slano, tzv. juhoslovanské kolače, ked sa rolada potrie osoleným a ochutením /parika, korenie na pečené kurča, grilovacie korenie atd../ maslom /herou/. Moc dobré... A vtedy robím nie kolieska ale trojuholníčky, roládu krájam našikmo.