Kakaová torta bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Ak chcete prekvapiť svojich blízkych, ktorí majú sviatok, neváhajte a upečte im bezlepkovú tortu s čokoládovou šľahačkou podľa nášho receptu. Voňavé mäkučké kakaové cesto a svieži ríbezľový lekvár sa dokonale hodia k parížskej čokoládovej šľahačke. Zahrajte sa na profesionálnych cukrárov a ohúrte rodinu a priateľov týmto úžasným dezertom.
Suroviny:
- 6 vajec
- 6 PL kryštálového cukru
- 6 PL bezgluténovej múky Promix PK / PK špeciál
- 2 PL kakaa
- 1 ČL kypriaceho prášku
- Plnka:
- 250 ml šľahačky
- 200 g horkej čokolády
- pohár ríbezľového džemu na potieranie korpusu
- Poleva:
- 75 g horkej čokolády
- 10 g kokosového tuku
- ríbezle na ozdobenie
Postup:
Najprv si pripravíme plnku. Prevretou šľahačkou zalejeme na kúsky nasekanú čokoládu, rozmiešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a potom necháme vychladnúť. Vychladnutý krém dáme ešte do chladničky, kým ho nepoužijeme na naplnenie torty.
Celé vajcia spolu s kryštálovým cukrom šľaháme do nadýchanej bledej peny asi 10 minút. Potom na túto zmes preosejeme bezgluténovú múku Promix PK alebo PK špeciál, lyžičku kypriaceho prášku a 2 lyžice kakaa. Gumenou varechou dôkladne ale zľahka premiešame sypké a mokré prísady tak, aby nám neostali hrudky, aby sme ale stále zachovali veľký objem zmesi.
Zmes potom nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút. Po dopečení necháme korpus úplne vychladnúť.
Vychladnutý korpus prerežeme vodorovne na 3 rovnaké časti. Spodnú časť korpusu potrieme vrstou ríbezľového lekváru a potom nanesieme asi tretinu čokoládovej plnky. Tú si pripravíme tak, že vychladnutý krém len jednoducho vyšľaháme ako šľahačku.
Plnku prikryjeme druhým plátom korpusu, ten opäť potrieme najprv lekvárom a potom druhou tretinou plnky a prikryjeme ju posledným, tretím plátom cesta. Tortu po bokoch aj na povrchu potrieme tenkou vrstvou krému, ktorý zvýšil a dáme riadne vychladiť do chladničky.
Napokon na povrch torty nalejeme roztopenú čokoládu rozmiešanú s trochou kokosového tuku, necháme efektne postekať po boku stekance a tortu ozdobíme čerstvými ríbezľami.
Pridal(a): NovalimSK