Jednoduchý čerešňový koláč bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Čerešne milujeme a milujeme piecť čerešňové koláče. Náš nový recept na jednoduchý čerešňový koláč musíte vyskúšať. Príprava je jednoduchá a výsledok úžasný. Určite poteší celú vašu rodinu a priateľov.
Suroviny:
- 6 PL Promix PK alebo PK špeciál + na vysypanie plechu
- 4 vajcia
- 4 PL práškového cukru + na posypanie
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 kypriaci prášok bez lepku
- 50 ml rastlinného oleja + na vymastenie plechu
- 100 ml vody alebo mlieka
- 2 PL kakaového prášku
- Aspoň 300 g odkôstkovaných čerešní (môže byť aj viac)
Postup:
Vajcia, práškový a vanilínový cukor spolu vyšľaháme v mise do nadýchanej peny. Pridáme olej a vodu (alebo mlieko) a opäť trošku prešľaháme. V inej mise si zmiešame múku s kypriacim práškom a postupne túto suchú zmes najlepšie gumenou varechou zapracujeme do vaječnej hmoty. Miešame jemne a vždy rovnakými pohybmi od spodu k povrchu, aby sme dostali do zmesi čo najviac vzduchu. Takto bude koláč krásne nadýchaný.
Do plechu o veľkosti približne 20x35 cm, ktorý sme si vymastili trochou oleja a vysypali trochou múky, vylejeme polovicu cesta. Do druhej polovice dôkladne vmiešame kakaový prášok. Kakaovú hmotu potom krížom-krážom vylievame do plechu, takto nám vznikne efekt mramoru. Nakoniec do cesta jemne povtláčame umyté, osušené a vykôstkované čerešne.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170-180 °C približne 25 minút. Nakoniec urobíme test špajľou. Ak zapichnutá špajľa vyjde z cesta suchá, koláč je hotový. Necháme vychladnúť, nakrájame na kocky a posypeme práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK