Jahodové koláčiky z bezlepkového lístkového cesta
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Bezlepkové lístkové cesto zvládne podľa nášho super receptu každý, aj úplný začiatočník. Nebojte sa, recept je jednoduchý, rýchly a lístkové cesto sa vám zaručene vydarí. Môžete z neho napiecť drobné lístkové koláčiky na slano alebo sladko, šamrolky, môžete ho použiť ako základ na quiche (kiš) – zeleninový slaný koláč alebo rôzne sladké lístkové dezerty. Možností je mnoho, je len na vás, akú si vyberiete.
Suroviny:
- 125 g bezgluténovej múky Promix UNI
- 125 g jemného krémového tvarohu (nízkotučného)
- 125 g masla
- štipka soli
- Plnka:
- 1 šľahačku
- 2 PL práškového cukru
- zopár čerstvých jahôd
- 1 vajce na potretie
Postup:
Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky.
Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. V závislosti od toho, aký koláč budeme piecť, cesto vaľkáme. Na šamrole alebo košíčky vaľkáme cesto na tenko, asi na 1-2 mm hrúbku. Na quiche alebo tarty na hrubšie, odporúčame 3 mm. Na slané tyčinky necháme cesto asi pol cm hrubé.
Z vyvaľkaného lístkového cesta vykrojíme okrúhle kolieska, na tie uložíme rovnako veľké okrúhle kružnice z cesta, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a upečieme na 200 stupňoch asi 10-15 minút. Upečené vychladnuté koliečka naplníme vyšľahanou šľahačkou a ozdobíme ich čerstvými jahodami.
Pridal(a): NovalimSK