Jablkový mrežovník bez lepku
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Dobré koláče nemusia byť vôbec zložité. Ako náš jablkový mrežovník bez lepku. Vďaka nášmu hotovému chladenému lineckému cestu ho máte raz-dva hotový. Vyskúšajte kombináciu lahodného krehkého cesta a výbornej jablkovo-orechovej plnky. Tento hit jesene bude určite každému chutiť.
Suroviny:
- 1 balenie bezlepkového chladeného lineckého cesta Novalim
- Na plnku:
- 100 g ošúpaných, nastrúhaných jabĺk
- 80 g práškového cukru
- 50 g mletých vlašských orechov
- 2 malé vajíčka
- 1 zarovnaná PL kakaového prášku
Postup:
Bezlepkové linecké cesto Novalim vyberieme z chladničky a necháme ho aspoň pol hodinu pri izbovej teplote popustiť.
Medzitým si pripravíme jablká – ošúpeme ich, odstránime jaderníky a nastrúhame ich na jemnom strúhadle. Na cedidle ich necháme odkvapkať, prípadne z nich vytlačíme šťavu.
Linecké cesto na pracovnej doske premiesime, aby zmäklo a dalo sa tvarovať. Niečo vyše polovicu cesta natlačíme na dno okrúhlej formy (my sme použili formu s priemerom 20 cm). Na cesto potom nanesieme jablkovo-orechovú plnku. Tú si pripravíme nasledovne: Vajcia rozdelíme, bielky vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtky a práškový cukor vyšľaháme do krémova. Do žĺtkovej zmesi potom pridáme orechy, varechou ich dobre premiešame. Ďalej vmiešame nastrúhané jablká a kakao. Napokon vmiešame tuhý bielkový sneh.
Plnku na povrchu uhladíme. Zo zvyšku cesta si vyšúľame prúžky, ktoré do tvaru mriežky kladieme na plnku a po obvode formy.
Takto pripravený mrežovník bez lepku dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov asi na pol hodinu. Po polhodine vyskúšame opatrne dlaňou, či je plnka stuhnutá a drží tvar. Mrežovník bez lepku vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť. Až potom ho krájame a servírujeme.
Pridal(a): NovalimSK