Hrnčekový bezlepkový koláč s ovocím
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Tento hrnčekový bezlepkový koláč s ovocím je tak jednoduchý, že neupiecť si ho by bola naozaj škoda. Na jeho prípravu netreba veľa. Len misu, varechu a jeden hrnček. A prísady? Úplne bežné a základné, veríme, že väčšinu z nich máte určite rovno doma. Vyskúšajte tento náš recept.
Suroviny:
- 1 hrnček: 150 ml
- 2 hrnčeky bezgluténovej múky Promix UNI
- 1 hrnček kyslej smotany alebo hustého bieleho gréckeho jogurtu
- 1 hrnček kryštálového cukru
- ½ hrnčeka rastlinného oleja
- 2 celé vajcia
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL citrónovej alebo pomarančovej kôry
- 2 hrnčeky bobuľového ovocia (čerstvého alebo mrazeného) – napr. ríbezlí
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
V mise vymiešame vajíčka s cukrom do bledého nadýchaného krému. Pridáme k nim olej, premiešame a následne pridáme kysnú smotanu (alebo grécky jogurt) a vymiešame do hladka.
Bezgluténovú múku Promix UNI premeišame s preosiatym kypriacim práškom, vsypeme ju do vajíčkovo-smotanovej zmesi a metličkou vymiešame do hladkého cesta lávovej konzistencie.
Cesto vlejeme do olejom vytretej a bezgluténovou múkou vysypanej okrúhlej formy (priemer 20 cm), na povrch naukladáme ovocie (ak používame mrazené ovocie, odporúčame ho najprv trochu rozmraziť a nechať stiecť z prebytočnej tekutiny) a dáme piecť.
Hrnčekový koláč bez lepku pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút. Po dopečení ho chvíľu necháme vychladnúť, potom ho poprášime práškovým cukrom a podávame. Najlepšie chutí po dobrom obede ešte kým je trochu vlažný.
Tento koláčik je výbornou pochúťkou ku káve alebo čaju, najmä v čase, keď nám je treba trochu “prevetrať” zásoby ovocia v mrazničke. My sme ho upiekli z ríbezlí, veľmi dobre sa sem hodia napríklad čučoriedky, maliny, černice či iné drobné bobuľové ovocie.
A ak máte radi ovocné koláče, nižšie sme vám spísali naše obľúbené ovocné recepty.
Pridal(a): NovalimSK