Hrnčekové hruškové rezy s ricottou bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Vyzerajú ako obyčajné rezy na plech, ale ich chuť je priamo božská. V tomto koláčiku sa snúbia hádam všetky chute jesene. Naša jemne mletá pohánková múka a vlašské orechy v kombinácii s hruškami, prevoňané tými najaromatickejšími koreninami ako zázvor, škorica a kardamóm vás určite dostanú. Za chladnejšieho počasia pri čajíku alebo kávičke vám bez pochýb zdvihnú náladu. Neváhajte a upečte si ich dnes s nami v našej bezlepkovej verzii.
Suroviny:
- ½ hrnčeka Promix PK alebo PK špeciál alebo UNI
- ½ hrnčeka Novalim pohánkovej múky
- 5 vajec
- ¾ hrnčeka hnedého cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Nastrúhaná kôra z polovice pomaranča
- ⅓ hrnčeka rastlinného oleja
- 1 hrnček mletých vlašských orechov
- 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
- 1 ČL mletého kardamómu
- 1 ČL mletého zázvoru
- 1 ČL mletej škorice
- 2 veľké zrelé, ale pevné hrušky
- 200 g ricotty (prípadne krémového tvarohu)
- Hotový tekutý karamel (môže sa vynechať)
- Na posýpku:
- 100 g Novalim Limky vanilkové bezgluténové keksy
- 3 PL nasekaných vlašských orechov
Postup:
Elektrickým šľahačom vo väčšej miske vyšľaháme vajcia, cukor, vanilkový extrakt a pomarančovú kôru do nadýchanej svetlej peny (trvá to min. 5 minút). Potom postupne zašľaháme do peny aj rastlinný olej.
V inej miske si zmiešame obe múky, mleté orechy, kypriaci prášok a všetky koreniny (zázvor, kardamom a škoricu). Hrušky, ktoré sme si ošúpali, zbavili jadrovníkov a nakrájali na menšie kocky, teraz primiešame do múčnej zmesi. Suché ingrediencie pridáme do vyšľahanej vaječnej peny a gumenou varechou všetko spolu dôkladne premiešame tak, aby sme do cesta nahnali čo najviac vzduchu (miešame väčšími zábermi varechy až na dno misy).
Formu alebo pekáč s rozmermi približne 20x25 cm vystelieme papierom na pečenie tak, aby prečnieval aj po bokoch cez okraje formy (alebo formu vymastíme trochou oleja a vysypeme múkou). Cesto vylejeme do formy a na povrch namrvíme ricottu (alebo tvaroh), ktorú jemne vareškou pozatláčame na rôznych miestach do cesta.
Pripravíme si posýpku. Bezlepkové keksy Limky rozomelieme v mixéri a zmiešame s nasekanými vlašskými orechami. Zmesou posypeme povrch koláča a dáme do rúry vopred vyhriatej na 160 °C. Pečieme 40 minút, potom koláč zľahka prikryjeme alobalom lesklou stranou dovnútra a pečieme ďalších asi 20 minút. Koláč je hotový, keď zapichnutá špajla vyjde z neho von suchá.
Koláč vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Pomocou prečnievajúceho papiera na pečenie koláč opatrne vyberieme z plechu a nakrájame na kocky. Jednotlivé porcie môžeme preliať ešte slaným karamelom.
TIP: 1 hrnček = 250 ml
Pridal(a): NovalimSK