Grécky nepečený zákusok bez lepku – Ekmek
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Čo takto dnes odskúšať zahraničný dezert? Grécky nepečený zákusok bez lepku, ktorý sa volá Ekmek, si jednoducho pripraví aj ten, kto nemá veľa skúsenosti v kuchyni. A zároveň naň môžete spotrebovať chlebík, ktorý je obschnutý a je vám ho ľúto vyhodiť. Áno, dobre čítate, tento nepečený zákusok sa pripravuje z toastového chleba.
Suroviny:
- 1. SIRUP:
- 300 g vody
- 250 g kryštálového cukru
- Kôru z 1 citróna
- 2. CESTO:
- 10 krajcov bezlepkového toastového chleba svetlého Novalim
- maslo na opraženie toastov
- 3. KRÉM:
- 1 l mlieka
- 200 g kryštálového cukru
- 6 žĺtok
- 100 g kukuričného škrobu
- ½ čajovej lyžičky mletého kardamómu
- 100 g masla
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový cukor
Postup:
Do hrnca dáme zohriať vodu, cukor a kôru z citróna. Varíme, pokiaľ sa cukor rozpustí a potom to odstavíme a necháme vychladnúť.
Na panvicu dame rozpustiť maslo a rýchlo na ňom opečieme toastový chlieb bez lepku Novalim. Keď vychladne, naukladáme ho na spodok plechu rozmerov 25×30 cm tak, aby bol celý plech pokrytý chlebom. Polejeme ho vychladnutým sirupom precedeným cez sitko bez citrónovej kôry a počkáme, kým nasiakne sirup.
Do hrnca dame 900 ml mlieka zohriať, pridáme polovicu cukru – 100 g a zamiešame, ale neprevárame. Medzitým zmiešame kardamóm s lyžičkou cukru, pridáme do hrnca spolu s vanilkovým extraktom. V miske vymiešame žĺtka so zvyšným cukrom, pridáme 100 ml mlieka a kukuričný škrob. Zohriate mlieko z hrnca po naberačkách nalievame do misky k žĺtkam a metličkou zmiešame. Vrátime naspäť do hrnca a zohrievame za stáleho miešania pokým nevznikne tuhšia pudingová zmes. Nakoniec pridáme studené maslo, pomiešame a plnku nalejeme na toastový chlieb do plechu a necháme 4 hodiny v chlade stuhnúť.
Hotový nepečený zákusok ešte na povrchu potrieme vyšľahanou šľahačkou s troškou cukru (budeme potrebovať asi 400 ml šľahačky) a posypeme ho asi 100 g nasekaných pistácii.
Pridal(a): NovalimSK