“Falošné” moravské koláče z domáceho lístkového cesta bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Moravské koláče milujeme. Sú mäkučké, voňavé, chutia božsky a dajú sa pripraviť s plnkami z našich národných pokladov - makovou, tvarohovou a orechovou. Tradične sa pripravujú z kysnutého cesta, no dnes sme si pre vás nachystali inú verziu. Nazvali sme ich falošné moravské koláče bez lepku. Sú totiž upečené z bezlepkového domáceho lístkového cesta vymiešaného z našej známej bezgluténovej múky Promix UNI. Tak sa pustite do pečenia a pochutnajte si s celou rodinou.
Suroviny:
- Na lístkové cesto:
- 125 g Promix UNI + na pomúčenie dosky
- 125 g studeného masla
- 125 g krémového tvarohu
- Štipka soli
- Na tvarohovú náplň:
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 2-3 PL práškového cukru
- Trocha citrónovej kôry
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- čučoriedky
- Na makovú náplň:
- 200 g mletého maku
- 50 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 ml mlieka
- 1 PL slivkového lekváru
- Trocha citrónovej kôry
- Mandľové lupienky
- Na dokončenie:
- Rozmiešané vajíčko na potretie cesta
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Vykrajujeme kolieska s priemerom 8-10 cm. Do každého kolieska dnom pohára vyhĺbime jamku. Koláče naplníme plnkami. Na tvarohovú si zmiešame všetky suroviny. Makovú pripravíme tak, že najprv zmiešame mak s oboma cukrami, potom zmes zalejeme vriacim mliekom a premiešame. Nakoniec ešte do teplej zmesi pridáme lekvár a citrónovú kôru.
Naplnené koláče ozdobíme čučoriedkami a mandľovými lupienkami a okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 200 °C približne 15-20 minút do zlatista. Necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK