Čučoriedkovo-smotanová torta bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Chystáte niekomu oslavu a chcete hostí očariť vami upečenou tortou a ešte aj bez lepku? Máme pre vás jednoduché riešenie. Vyskúšajte náš recept na čučoriedkovo-smotanovú tortu bez lepku. Prekvapí vás jednoduchosť jej prípravy a lahodná osviežujúca chuť. Piškótové cesto v kombinácii so smotanou a čučoriedkami nikdy nesklame. Tak sa pustite do pečenia a buďte hviezdou každej párty.
Suroviny:
- 120 g Promix PK alebo PK špeciál
- 5 vajec
- 30 g kryštálového cukru
- 60 g práškového cukru
- Trocha citrónovej kôry
- Na plnku:
- 2 malé čučoriedkové kompóty
- 3 kyslé smotany
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 PL kryštálového cukru
- 2 ČL rumu
- 1 PL kakaového prášku
- 200 ml smotany na šľahanie
- Drobné ovocie na ozdobu
Postup:
Najprv si pripravíme korpus na tortu. V mise vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do nadýchanej svetlej peny. Pridáme citrónovú kôru a zamiešame. V druhej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom na sneh. Potom obe zmesi jemne zmiešame. Napokon po častiach primiešavame gumenou varechou preosiatu múku. Hotovú zmes vylejeme do tortovej formy s priemerom približne 20-22 cm a kartou rovnomerne rozotrieme. Pečieme na 170-180 stupňov cca 15-20 minút.
Na smotanový krém si spolu v miske metličkou rozmiešame všetku kyslú smotanu, vanilínový a kryštálový cukor do hladkej zmesi. Polovicu odoberieme a do druhej dobre zapracujeme kakaový prášok.
Upečený korpus vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Potom ho pozdĺžne prekrojíme na dve časti. Spodnú časť pokvapkáme rumom a poukladáme naňho čučoriedky z kompótu. Môžeme poliať aj trochou kompótovej šťavy, takto korpus nasiakne vlhkosť a nebude suchý. Teraz vylejeme smotanový krém bez kakaa a uhladíme. Na krém opatrne položíme druhú časť korpusu a jemne pritlačíme. Opäť pridáme čučoriedky z druhého kompótu aj s trochou šťavy a na to vylejeme kakaový krém. Uhladíme a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na tri hodiny, ideálne cez noc.
Pred podávaním celú tortu potrieme vyšľahanou smotanou a ozdobíme drobným ovocím.
Pridal(a): NovalimSK