pridané 1.2.2023 o 15:09 prečítané 206x

Čučoriedkovo-smotanová torta bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

ľahká

Chystáte niekomu oslavu a chcete hostí očariť vami upečenou tortou a ešte aj bez lepku? Máme pre vás jednoduché riešenie. Vyskúšajte náš recept na čučoriedkovo-smotanovú tortu bez lepku. Prekvapí vás jednoduchosť jej prípravy a lahodná osviežujúca chuť. Piškótové cesto v kombinácii so smotanou a čučoriedkami nikdy nesklame. Tak sa pustite do pečenia a buďte hviezdou každej párty.

Suroviny:

  • 120 g Promix PK alebo PK špeciál
  • 5 vajec
  • 30 g kryštálového cukru
  • 60 g práškového cukru
  • Trocha citrónovej kôry
  • Na plnku:
  • 2 malé čučoriedkové kompóty
  • 3 kyslé smotany
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 2 ČL rumu
  • 1 PL kakaového prášku
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • Drobné ovocie na ozdobu

Postup:

Najprv si pripravíme korpus na tortu. V mise vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do nadýchanej svetlej peny. Pridáme citrónovú kôru a zamiešame. V druhej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom na sneh. Potom obe zmesi jemne zmiešame. Napokon po častiach primiešavame gumenou varechou preosiatu múku. Hotovú zmes vylejeme do tortovej formy s priemerom približne 20-22 cm a kartou rovnomerne rozotrieme. Pečieme na 170-180 stupňov cca 15-20 minút.
Na smotanový krém si spolu v miske metličkou rozmiešame všetku kyslú smotanu, vanilínový a kryštálový cukor do hladkej zmesi. Polovicu odoberieme a do druhej dobre zapracujeme kakaový prášok.
Upečený korpus vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Potom ho pozdĺžne prekrojíme na dve časti. Spodnú časť pokvapkáme rumom a poukladáme naňho čučoriedky z kompótu. Môžeme poliať aj trochou kompótovej šťavy, takto korpus nasiakne vlhkosť a nebude suchý. Teraz vylejeme smotanový krém bez kakaa a uhladíme. Na krém opatrne položíme druhú časť korpusu a jemne pritlačíme. Opäť pridáme čučoriedky z druhého kompótu aj s trochou šťavy a na to vylejeme kakaový krém. Uhladíme a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na tri hodiny, ideálne cez noc.
Pred podávaním celú tortu potrieme vyšľahanou smotanou a ozdobíme drobným ovocím.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.