Čokoládové semifreddo s bezlepkovými keksami Mariela
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
V horúcich letných dňoch sa nám žiada nejaké osvieženie, preto sme dnes pre vás pripravili mrazené čokoládové semifreddo. Je to špecialita talianskej kuchyne - semifreddo doslova znamená polomrazený. Vyzerá veľmi efektne a chutí božsky. V kombinácii s pistáciami a našimi chrumkavými bezlepkovými keksami Mariela vás určite očarí. Príprava nie je vôbec zložitá, za to výsledkom sa môžete blysnúť na party či rodinnej oslave.
Suroviny:
- 1 balenie bezgluténových keksov Mariela
- 3 vajcia + 2 žĺtky naviac
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 220 g krupicového cukru
- 500 ml smotany na šľahanie
- 250 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 50 %) + na hoblinky
- Hrsť nesolených pistácií alebo iných orechov
Postup:
Do ohňovzdornej misy dáme celé vajcia spolu so žĺtkami, krupicovým cukrom a vanilkovým extraktom. Postavíme na sporák nad hrniec s mierne vriacou vodou a šľaháme do hustej svetlej peny. Trvá to približne 7 minút. Hotový vaječný krém dáme preč z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť.
Vyšľahanú šľahačku zľahka gumenou varechou zapracujeme do krému. Nakoniec primiešame aj vo vodnom kúpeli roztopenú a vychladnutú čokoládu. Pripravíme si formu na biskupský chlebíček, ktorú vystelieme potravinovou fóliou tak, že prevísa cez okraje formy. Na dno formy teraz poukladáme bezlepkové keksy Mariela. Čokoládovú zmes vlejeme do formy a povrch uhladíme stierkou. Posypeme na sucho opraženými orechami a dáme do mrazničky - ideálne na celú noc.
Stuhnuté semifreddo opatrne pomocou fólie vyberieme z formy a preklopíme na tácku sušienkami smerom nahor. Posypeme čokoládovými hoblinkami, prípadne zvyšnými orechami. Pred podávaním necháme 10 minút povoliť v chladničke.
TIP: Sušienky Mariela môžeme poukladať aj po bokoch formy, prípadne nimi prikryť aj povrch. Semifreddo chutí výborne preliate ovocnou omáčkou.
Pridal(a): NovalimSK