pridané 17.5.2023 o 12:37 prečítané 203x

Chlebový dezert bez lepku s horúcim čokoládovým fondánom

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

Pripravte si dnes tento netradičný chlebový dezert bez lepku. Zero waste – alebo bezodpadové recepty my máme veľmi radi. Sme toho názoru, že potraviny sú vzácne a nemalo by sa nimi plytvať. Preto pre vás občas pripravíme praktický recept, v ktorom zužitkujete prebytky z kuchyne. Ak sa u vás doma nájde trochu starší chlieb bez lepku, nevyhadzujte ho a pripravte si z neho tento chutný dezert bez lepku.

Suroviny:

  • 1 balenie Novalim chlieb svetlý (môže byť starší)
  • 450 ml mlieka
  • 175 ml nesladeného kondenzovaného mlieka
  • 2 PL kakaového prášku
  • 2 vajcia
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 ČL vanilkovej esencie
  • Maslo na vymastenie formy
  • Na čokoládový fondán:
  • 60 g kvalitnej čokolády na varenie
  • 1 PL kakaového prášku
  • 1 PL javorového alebo kukuričného sirupu
  • ¼ hrnčeka masla alebo rastlinného tuku (cca 75 g)
  • 2 PL hnedého cukru
  • 150 ml mlieka
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • Na dokončenie:
  • Práškový cukor na posypanie
  • Maliny na ozdobu

Postup:

Plytšiu zapekaciu misu s rozmermi asi 20x30 cm vymastíme maslom. Z chlebíka orežeme kôrky a vystelieme ním zapekaciu misu (môžeme ukladať aj viac vrstiev).
Do kastróla dáme mlieko, kondenzované mlieko a kakao, občas premiešame a zohrievame, kým je zmes vlažná. V inej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilkovou esenciou dopenista. Pridáme ich k teplej mliečnej zmesi a opäť zľahka prešľaháme. Zmes nalejeme do pripravenej zapekacej formy tak, aby bol všetok chlieb úplne zaliaty. Prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 1-2 hodiny do chladničky.
Odležanú stuhnutú chlebovú zmes potom pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C, kým hmota nestuhne - trvá to približne 35-40 minút.
Na čokoládový fondán zmiešame v menšom hrnci všetky uvedené suroviny. Za stáleho miešania na miernom plameni zohrievame, kým nám vznikne hladký a hustý čokoládový krém.
Hotový dezert posypeme práškovým cukrom, prelejeme fondánom a ozdobíme čerstvými malinami.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.