Chlebový dezert bez lepku s horúcim čokoládovým fondánom
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Pripravte si dnes tento netradičný chlebový dezert bez lepku. Zero waste – alebo bezodpadové recepty my máme veľmi radi. Sme toho názoru, že potraviny sú vzácne a nemalo by sa nimi plytvať. Preto pre vás občas pripravíme praktický recept, v ktorom zužitkujete prebytky z kuchyne. Ak sa u vás doma nájde trochu starší chlieb bez lepku, nevyhadzujte ho a pripravte si z neho tento chutný dezert bez lepku.
Suroviny:
- 1 balenie Novalim chlieb svetlý (môže byť starší)
- 450 ml mlieka
- 175 ml nesladeného kondenzovaného mlieka
- 2 PL kakaového prášku
- 2 vajcia
- 2 PL hnedého cukru
- 1 ČL vanilkovej esencie
- Maslo na vymastenie formy
- Na čokoládový fondán:
- 60 g kvalitnej čokolády na varenie
- 1 PL kakaového prášku
- 1 PL javorového alebo kukuričného sirupu
- ¼ hrnčeka masla alebo rastlinného tuku (cca 75 g)
- 2 PL hnedého cukru
- 150 ml mlieka
- 1 PL kukuričného škrobu
- Na dokončenie:
- Práškový cukor na posypanie
- Maliny na ozdobu
Postup:
Plytšiu zapekaciu misu s rozmermi asi 20x30 cm vymastíme maslom. Z chlebíka orežeme kôrky a vystelieme ním zapekaciu misu (môžeme ukladať aj viac vrstiev).
Do kastróla dáme mlieko, kondenzované mlieko a kakao, občas premiešame a zohrievame, kým je zmes vlažná. V inej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilkovou esenciou dopenista. Pridáme ich k teplej mliečnej zmesi a opäť zľahka prešľaháme. Zmes nalejeme do pripravenej zapekacej formy tak, aby bol všetok chlieb úplne zaliaty. Prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 1-2 hodiny do chladničky.
Odležanú stuhnutú chlebovú zmes potom pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C, kým hmota nestuhne - trvá to približne 35-40 minút.
Na čokoládový fondán zmiešame v menšom hrnci všetky uvedené suroviny. Za stáleho miešania na miernom plameni zohrievame, kým nám vznikne hladký a hustý čokoládový krém.
Hotový dezert posypeme práškovým cukrom, prelejeme fondánom a ozdobíme čerstvými malinami.
Pridal(a): NovalimSK