pridané 21.9.2023 o 10:28 prečítané 208x

Černicový tart z bezlepkového lístkového cesta

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

ľahká

Ešte stále tu je leto a my sa letných ovocných koláčov nevieme nabažiť. Zo zásob nazbieraných lesných černíc sme si upiekli tento krehký a šťavnatý tart. Jednoducho pripravené domáce lístkové cesto bez lepku z našej zmesi Promix UNI sme vyplnili lahodným ricottovo-vanilkovým krémom a černicami. Posypaný opraženými pistáciovými orechmi chutil naozaj neodolateľne. Čo poviete, skúsite náš dnešný recept?

Suroviny:

  • Na lístkové cesto:
  • 125 g Promix UNI + na poprášenie dosky
  • 125 g krémového tvarohu
  • 125 g studeného masla
  • Štipka soli
  • Na krém:
  • 200 g ricotty alebo krémového tvarohu
  • 300 g gréckeho bieleho jogurtu
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 1 balenie vanilkového pudingu v prášku bez lepku
  • 2 PL práškového cukru
  • Na dokončenie:
  • Vajce na potretie
  • 150 g černíc alebo iného drobného ovocia
  • 1-2 PL nesolených lúpaných pistácií
  • Práškový cukor na posypanie
  • Lístky mäty na ozdobu

Postup:

Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrojíme z neho pomocou formy na tarty kruh. Cesto prenesieme do tartovej formy (my sme použili formu s odnímateľným dnom a s priemerom 25 cm). Zo zvyšného cesta ušúľame dva dlhé pásiky a prepletené ich uložíme po okrajoch do formy.
Krém pripravíme zmiešaním všetkých surovín dohromady. Rozotrieme ho na cesto a na jeho povrch poukladáme umyté a osušené černice. Okraje koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom. Tart pečieme do zlatista vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C asi 20 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, posypeme na sucho opraženými a nasekanými pistáciovými orechami a práškovým cukrom. Môžeme ozdobiť lístkami mäty.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.