Černicový tart z bezlepkového lístkového cesta
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Ešte stále tu je leto a my sa letných ovocných koláčov nevieme nabažiť. Zo zásob nazbieraných lesných černíc sme si upiekli tento krehký a šťavnatý tart. Jednoducho pripravené domáce lístkové cesto bez lepku z našej zmesi Promix UNI sme vyplnili lahodným ricottovo-vanilkovým krémom a černicami. Posypaný opraženými pistáciovými orechmi chutil naozaj neodolateľne. Čo poviete, skúsite náš dnešný recept?
Suroviny:
- Na lístkové cesto:
- 125 g Promix UNI + na poprášenie dosky
- 125 g krémového tvarohu
- 125 g studeného masla
- Štipka soli
- Na krém:
- 200 g ricotty alebo krémového tvarohu
- 300 g gréckeho bieleho jogurtu
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 1 balenie vanilkového pudingu v prášku bez lepku
- 2 PL práškového cukru
- Na dokončenie:
- Vajce na potretie
- 150 g černíc alebo iného drobného ovocia
- 1-2 PL nesolených lúpaných pistácií
- Práškový cukor na posypanie
- Lístky mäty na ozdobu
Postup:
Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrojíme z neho pomocou formy na tarty kruh. Cesto prenesieme do tartovej formy (my sme použili formu s odnímateľným dnom a s priemerom 25 cm). Zo zvyšného cesta ušúľame dva dlhé pásiky a prepletené ich uložíme po okrajoch do formy.
Krém pripravíme zmiešaním všetkých surovín dohromady. Rozotrieme ho na cesto a na jeho povrch poukladáme umyté a osušené černice. Okraje koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom. Tart pečieme do zlatista vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C asi 20 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, posypeme na sucho opraženými a nasekanými pistáciovými orechami a práškovým cukrom. Môžeme ozdobiť lístkami mäty.
Pridal(a): NovalimSK